Trend

NOVI PREDMETI NA IZLOŽBI „ČEKAJUĆI STALNU POSTAVKU” U ISTORIJSKOM MUZEJU SRBIJE

Istorijski muzej Srbije ima zadovoljstvo da Vas obavesti da je izložba „Čekajući stalnu postavku” obogaćena novim značajnim predmetima – rekonstrukcijama skiptara kralja Milutina i kraljice Simonide, i rekonstrukcijom odežde kraljice Simonide, koje su urađene u konsultacijama sa relevantnim stručnjacima, a na osnovu sačuvanih pisanih izvora i predstava na freskama.

Rekonstrukcije skiptara kralja Milutina i kraljice Simonide je ručno, starim tehnikama izradio poznati filigranista Goran Ristović Pokimica po uzoru na predstave sa freske „Loza Nemanjića” iz manastira Gračanica. Skiptari su ukrašeni lapis lazulijama, hesonit granatima i slatkovodnim biserima.

Rekonstrukciju odežde kraljice Simonide je po uzoru na fresku iz manastira Gračanica izradila kostimografkinja Jelena Stokuća sa saradnicima, a na izložbi je predstavljena na posebno dizajniranoj lutki koju je uradio vajar Darko Kuzmanović.

Odeždu čini granaca, haljina sa dugim rukavima, čiji krajevi dosežu do zemlje. Vegetabilni ornament, na tamnocrvenoj taft svili, dekorisan je biserima celom površinom haljine, dok su manijakis, perivrahioni, rote, optoke na rukavima i borduri haljine, bogato ukrašeni biserima i imitacijom dragog kamenja na zlatnoj taft svili. Veo je prugastog dezena, preko koga se nalaze oboci na niski od bisera.

Izložba „Čekajući stalnu postavku” je nakon otvaranja, kako je i najavljeno tom prilikom, povremeno obogaćivana novim predmetima, što je dodatno privlačilo interesovanje posetilaca. U prethodnom periodu, izložba je dopunjena brojnim novim predmetima, među kojima se izdvajaju olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine XII veka, kristalni bokal sa grbom Kraljevine SHS, novčići vladara iz dinastije Nemanjić, i rekonstrukcije prestola kralja Petra I Karađorđevića, skiptara cara Dušana i carice Jelene, i odeždi despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića.

Podsećamo da je Istorijski muzej Srbije na izložbi „Čekajući stalnu postavku” pred posetioce izneo najvrednije predmete iz svojih zbirki među kojima se izdvajaju predmeti koji su deo zaostavštine dve novovekovne srpske dinastije – Karađorđević i Obrenović.

Izložba je koncipirana tako da daje uvid u pojedine celine buduće stalne postavke – u bočnim salama prezentovani su predmeti koji su pripadali rodonačelnicima i njihovim naslednicima iz dinastija Karađorđević i Obrenović, a u ostatku prostora predstavljeni su period prednemanjićkih i nemanjićkih vladara, pad srpske srednjovekovne države pod osmansku vlast, kao i period srpske Despotovine.

Na izložbi su predstavljene i rekonstrukcije kruna i odeždi srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki, izrađene u cilju osvežavanja sećanja na ovaj period srpske istorije.

Svake subote od 13 časova u Muzeju se realizuje program „Subota u Istorijskom muzeju”, koji predstavlja raznovrsni prateći program izložbe „Čekajući stalnu postavku”. Prateći program je namenjen svim uzrastima i obuhvata stručna vođenja kroz aktuelnu izložbu, stručna vođenja na posebne teme i kreativne radionice za decu, a više informacija o programu možete da pronađete na sajtu i društvenim mrežama Muzeja.

Izvor/foto: Istorijski muzej Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *