Trend

Manastir Svetog Hristofora

Manastir Svetog Hristofora

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Obrenovac

Izgrađena: 15. vek

Manastir Svetog Hristofora se nalazi u selu Mislođin, na teritoriji gradske opštine Obrenovac. Manastirska crkva je podignuta nad ostacima manje trikonhalne crkve, čiji temelji su sačuvani i nalaze se u svojevrsnoj kripti današnjeg hrama.

Na prostoru današnjeg Mislođina, postojala je hrišćanska crkva u vreme Rimljana, da bi u 13. veku kralj Dragutin, koristeći se njenim građevinskim materijalom podigao manastir Svetog Hristofora.

Manastir je srušen 1521. godine, kada je turska vojska iz pravca Šapca krenula u osvajanje Beograda. Ponovo je podignut nešto kasnije ali je opet srušen u austrougarsko-turskim sukobima tokom 18. veka. Materijal sa ruševina i nadgrobni spomenici koristili su se 1824. godine za izgradnju stare crkve u Paležu (Obrenovac), da bi sa izgradnjom nove crkve bili ustupljeni za izgradnju crkve u Bariču 1868. godine.

Početak obnove se vezuje za, tada monahinju Justinu, danas igumaniju manastira i njen dolazak iz Kanade u Srbiju, krajem 2010. godine. Dana 12. novembra 2014. godine započela se gradnja na dan kada se u pravoslavlju svetkuje Sveti kralj Dragutin. Prilikom kopanja temelja novog hrama pronađene su očuvane kosti postradalih monaha, koje su danas položene u kivote u kripti manastirskog hrama.

Manastir je 4. oktobra 2015. godine osveštan.