Trend

Kuća izdavača i knjižara Gece Kona u Beogradu

Kuća izdavača i knjižara Gece Kona u Beogradu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Sagrađena: 1928.

Kuća izdavača i knjižara Gece Kona u Beogradu se nalazi u Knez Mihailovoj ulici 12.

Zgrada je sagrađen 1928. godine za braću Petra i Milovana Matića, prema projektu arhitekte Radoslava Todorovića.

Prvobitno podignuta kao trospratna, a dogradnjom četvrtog sprata, tridesetih godina prošlog veka, visinski je usklađena sa susednim objektom na parceli u Čika Ljubinoj ulici broj 1. Fasada zgrade oblikovana je u akademskom stilu sa elementima romantizma na balkonima. Sve do 1990. godine, kada je rekonstruisana, sadašnja knjižara izdavačkog preduzeća „Prosveta” koja nosi ime „Geca Kon”, čuvala je svoj prvobitni izgled.

Geca Kon je 1932. godine otkupio kuću i otvorio knjižaru pod nazivom „Izdavačka knjižarnica Gece Kona“. Pod tim imenom radila je do pred kraj Drugog svetskog rata.

Geca Kon i njegova porodica je 1941. godine stradala u holokaustu. Datum i mesto smrti Gece Kona, kao ni mesto gde je sahranjen nisu poznati. Koliko je poznato uhapšen je sa porodicom i odveden na Staro sajmište gde mu se gubi svaki trag. Pretpostavlja se da je streljan ili je preminuo u logoru u Gracu ili Beču.

Vlada Narodne republike Srbije donela je odluku da se „Izdavačka knjižarnica Gece Kona”, kao i njegova porodična kuća u Dobračinoj 30 nacionalizuju. Tako su ove zgrade prešle u vlasništvo novog preduzeća „Prosveta”, koje je preuzelo i sva izdanja Gece Kona.

Godine 2009. kuća je ponovo utvrđena za spomenik kulture.