Trend

Izložba „Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva“ u Botaničkoj bašti

Pod okriljem EU Horizont projekta Danube4all (https://www.danube4allproject.eu/), u periodu od 10.-14. juna 2024. godine, u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ Biološkog fakulteta, građani će moći da posete putujuću izložbu „Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva“. Izložba je posvećena Podunavskom velikom mrmoljku (Triturus dobrogicus), koji predstavlja ugroženu vrstu, endemičnu za sliv reke Dunav.

Fotografije: dr Željka Višnjić-Jeftić

Izložba je nastala u Nacionalnom parku „Donau-Auen“ (Austrija) kao rezultat saradnje organizacije DANUBEPARKS (https://danubeparks.org/) i EU Interreg projekta „Transdanube Travel Stories“. Posetioci će moći da saznaju o načinu života, ponašanju i načinima zaštite ove ranjive vrste.

Izložba je već uspešno bila izložena u Austriji, Nemačkoj, Hrvatskoj, a u Srbiji će posle Botaničke bašte, biti izložena u Nacionalnom parku „Đerdap“, odakle će nastaviti svoje putovanje u Bugarsku i Rumuniju. Domaćin izložbe u Beogradu je partner na projektu DANUBE4all, Institut za Multidisciplinarna Istraživanja (IMSI) – Univerzitet u Beogradu i Institut za botaniku i Botanička bašta „Jevremovac“.

Zvaničan događaj otvaranja zakazan je za 11. jun u 10:30 h, kada će posetioci moći da prisustvuju predavanju dr Milene Cvijanović, da čuju dodatne zanimljive informacije o ovoj vrsti i uživo vide neke od naših najčešćih vodozemaca. Svratite i posetite ovu interaktivnu izložbu koja pruža obilje zanimljivih informacija o Podunavskom velikom mrmoljku i odličan vizuelni sadržaj.

Izložba je besplatna za sve posetioce Botaničke bašte, i može se posetiti od 10.-14. juna 2024. godine u periodu od 12-16h u letnjoj šator učionici. Izložba je prikladna za decu uzrasta od 5 godina naviše.

Tekst: dr Marija Smederevac-Lalić, dr Jovana Kostić

Ulaz u Botaničku baštu nije besplatan i naplaćuje se po standardnom cenovniku.

Fotografije: dr Željka Višnjić-Jeftić