Trend

Izbori u Beogradu 2024: Na dve opštine opozicija proglasila pobedu

Juče su održani izbori u Srbiji u 89 gradova i opština. U Beogradu je za skupštinu grada Beograda lista oko SNS-a osvojila 64 mandata od 110 odborničkih mesta.

Podaci CeSID-a na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka pokazuju da je Srpska napredna stranka zajedno sa koalicionim partnerima, u Beogradu osvojila 52, 9 odsto.

Drugoplasirana je lista „Dr Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni promeni“ sa osvojenih 17, 4 odsto. Lista „Biramo Beograd“ osvojila je 12,2 odsto, a lista Branimira Nestorovića 8,1 odsto.

Kada su u pitanju opštine u Beogradu, prema dosadašnjim nezvaničnim podacima samo u dve opštine, od 17 gradskih opština, je moguće da opozicija preuzme vlast. U pitanju su opštine Novi Beograd i Stari grad.

Novobeogradski odbor Demokratske stranke objavio je na društvenoj mreži Iks da je „Novi Beograd oslobođen“, i da su opozicione liste „Biramo Novi Beograd“ i „Kreni-promeni“ pobedile na lokalnim izborima u najmnogoljudnijoj beogradskoj opštini. Prema nezvaničnim podacima, te dve opozicione liste imaće u zbiru 25 od ukupno 49 odborničkih mandata, dok će koaliciji okupljenoj oko SNS-a imati 24 mesta u novobeogradskom parlamentu.

Kada je u pitanu Stari Grad skoro slična situacija. Nezbanično lista „Biramo Stari grad“ osvojila je 37 odsto glasova, lista oko stranke SNS 34, dok je na trećem mestu „Čuvari Starog grada“ koju predvodi Marko Bastać sa 16 odsto.