Trend

Izazov u distribuciji vode u Opštini Barajevo

U danima ekstremnog toplotnog talasa, na čitavom distributivnom sistemu beogradskog vodovoda detektuju se povećane potrošnje vode, saopštavaju iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacije“.

Proizvodnja vode na svim proizvodnim pogonima JKP BVK je stabilna i bez većih problema. Trenutno se proizvodi preko 6.600 litara vode u sekundi.

Najveći izazov u ovom periodu ekstremne vremenske nepogode je dopremiti vodu ka najudaljenijim potrošačima rubnih delova grada.

Vode ima dovoljno. Trenutna proizvodnja je dovoljna da podmiri celokupne potrebe milionskog Beograda.

JKP BVK se u ovoj vremenskoj nepogodi susreće sa nizom izazova i problema, napregnutošću sistema, pregrevanjem opreme i prostorija sa elektro-opremom i uređajima, otežanim uslovima rada na terenu, kao i hroničnim naporom radnika izloženih direktnom suncu pri radu na terenu.

Trenutno, jedina tačka sa delimičnim problemima u snabdevanju vodom u Beogradu su rubni delovi Opštine Barajevo i oni se ogledaju u nemogućnostima za dopremanjem dovoljne količine vode koja je uslovljena izuzetno velikom potrošnjom.

Prosečna dnevna potrošnja južnog pravca u većem delu godine ne prelazi 200 litara po stanovniku na dan, a sada beležimo potrošnju koja prelazi 700 litara po stanovniku na dan.

Ni jedan sistem nije projektovan ni dimenzionisan da omogući distribuciju vode u takvim uslovima.

Nenamenska potrošnja prilikom koje se voda za piće koristi za zalivanje poljoprivrednih površina, rashlađivanje betonskih površina i punjenje bazena ugrozila je stabilnost sistema snabdevanja, dovela do kritičnog smanjenja zaliha u rezervoarskim prostorima na teritoriji Opštine Barajevo i dovela u pitanje redovno snabdevanje vodom čitave Opštine, saopštavaju iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacije“.

Napominjemo da je sistem proizvodnje vode JKP BVK dovoljan da proizvede i veće količine vode od trenutne proizvodnje, ali da ni jedan sistem ne može da dopremi dovoljne količine vode pri ovako ekstremnim potrošnjama na rubnim delovima grada.

Još jednom apelujemo na potrošače i molimo ih za solidarnost i savesnost pri korišćenju vode za piće. Svakim nesavesnim korišćenjem vode ugrožava se sistem i dolazimo u situaciju da pojedini potrošači ostanu bez urednog vodosnabdevanja, saopštavaju iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacije“.

Izvor: JKP „Beogradski vodovod i kanalizacije“.