Trend

Ivanjdanski međunarodni viteški turnir u subotu na Avali

Ivanjdanski Međunarodni viteški turnir „Svibor sabor” održaće se 6. jula na Avali u porti Hrama Svetog despota Stefana Srpskog. Organizator je SVIBOR – Viteški savez Srbije. Manifestacija se održava s blagoslovom Srpske pravoslavne crkve, uz podršku Opštine Voždovac i Turističke organizacije Beograda.

Pored domaćih srpskih vitezova, učešće u turniru potvrdili su i predstavnici Mađarske, Češke i Bugarske. Posetioce očekuje veoma bogat program uz viteške dvoboje, nadmetanja, takmičenja, gađanja, masovne borbe sa širokim spektrom srednjovekovne opreme i rekvizita. Takođe, očekuje ih i izložba srednjovekovnih viteških oklopa i replika oružja, heraldičkih zastava, kao i šatori, radionice zanata i umetnosti.

Posetioci će i sami moći da se oprobaju u raznim disciplinama sa posebno napravljenim mekanim i bezbednim rekvizitima. Prelepi ambijent drvene crkve od balvana, izgrađene u srednjovekovnom stilu, prekrasna priroda beogradske planine Avale, spektakularne borbe vitezova neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Za decu i omladinu pripremljen je poseban program „Budi vitez!”, tako da će svi koji žele moći da oprobaju svoje sposobnosti i nauče nešto novo o sjajnoj srpskoj prošlosti iz vremena najvećeg viteza Evrope – despota Stefana Lazarevića. TOB podseća da je despot Stefan bio nosilac zlatnog Ordena pobeđenog zmaja, najelitnijeg srednjovekovnog viteškog reda koji je okupljao samo izuzetne evropske vladare. Drugi članovi ovog viteškog reda su bili nosioci srebrnog ordena, što pokazuje ugled i slavu koju su despot i Srbija u to doba uživali.

Ulaz na događaj je besplatan.

Foto: Ilustracija / A.M

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *