Trend

„Dani domaće hrane i starih zanata Vojvodine” na pijaci „Zemun”

Manifestacija „Dani domaće hrane i starih zanata Vojvodine” biće održana u petak, subotu i nedelju, 14, 15. i 16. juna na platou pijace „Zemun” na Velikom trgu.

U gastronomskoj ponudi manifestacije biće kuvanih jela kao što su tarana sa kobasicom, perkelt sa rezancima, paprikaš, pečene domaće kobasice i takozvani „langoš” (mekika).

Ljubitelje slatkih poslastica očekuju kolač na žaru, tradicionalni mađarski specijalitet, i razne vrste vojvođanskih štrudli. Ponudu će, uz mogućnost degustacije, upotpuniti suhomesnati proizvodi od mangulice, polutvrdi i tvrdi kravlji i koziji sirevi, kao i najrazličitije sorte vina, rakije i prirodnih sokova.

Organizatori manifestacije JKP „Beogradske pijace” i Poslovno udruženje „Pijace Srbije” pripremili su bogat program u petak, 14. juna, od 15 do 22 časa i u subotu i nedelju, 15. i 16. juna, od 9 do 22 časa. „Dani domaće hrane i starih zanata Vojvodine” promovišu kulinarske specijalitete, proizvođače domaće hrane i rukotvorina iz Vojvodine, kao i tradicionalne običaje.

U subotu, 15. juna, od 11 do 13 časova, gosti manifestacije će biti organizatori žetvenih svečanosti „Dužijanca” tokom kojih će posetiocima predstaviti deo običaja u vezi sa takmičenjem risara (stari način žetve žita) i tradicionalnim risarskim doručkom sa dve osnovne namirnice – svežim domaćim hlebom i belom slaninom. Takođe, posetiocima će biti predstavljene nošnje i rukotvorine od slame sa severa Vojvodine. Istog dana, od 19 časova, u sklopu manifestacije nastupiće tamburaški orkestar „Ravnica” iz Subotice, saopšteno je iz JKP-a „Beogradske pijace”.

Foto: Ilustracija / pixabay