Trend

Bosanski autobus

Nakon parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u 65 gradova i opština održanih 17. decembra 2023. godine u Beogradu, gde su se takođe održali izbori, došao je novi termin „Bosanski autobus“ umesto „Bugarski voz“.

Navodno neki građani Republike Srpske ili ti Bosne i Hercegovine dobili su državljanstvo Republike Srbije nekoliko meseci pre izbora i dobili su fiktivnu adresu stanovanja u nekim gradovima u Srbiji. Na fiktivnim adresama su im stizali i listići za glasanje i ako oni tu ne stanuju ( fantomski birači). Prema navodima opozicionih stranaka najviše fantomskih birača je zabeleženo u Beogradu i Nišu.

Na dan izbora nekoliko autobusa iz Bosne i Hercegovine stiglo je u Beograd, a glavni staiconar im je bio kod Beogradske arene.

Opozicija je upozoravala dovoženje birača iz drugih država prilikom izbora ali je aktuelna vlast rekla da oni to sve izmišljaju i da se birački spiskovi nisu drastično menjali, kao ni broj glasača, da bi Ana Brnabić napisala na društevnoj mreži na dan izbora 17. decembra 2023:

„Gospodo iz medija, šta je ovde nepravilnost/nezakonito – ljudi naši državljani, upisani u birački spisak (koji ne pokazuje odstupanje od prethodnih izbora), dolaze organizovano, glasaju na mestima gde opozicija ima 80% kontrolora + 5.600 međunarodnih posmatrača“ napisala je društvenoj mreži X ( tviter).

Nakon dešavanja ili ti sumnje u izborni proces kod Beogradske arene na dan izbora došao je i termin „Bosanski autobus“ što se ne odnosi samo na građane iz Bosne već i na ostale iz drugih država.