Trend

Beogradski intervju: „MI – glas iz naroda“ kandidat za gradonačelnika Beograda Branko Pavlović

Pokret „MI – glas iz naroda“ na predstojećim izborima u Beogradu naći će se pod rednim brojem 14. U kratkom intervjuu od 10 pitanja za beogradskevesti.info odgovorio je Branko Pavlović, advokat i stručnjak za geopolitičke odnose, a ujedno i kandidat za gradonačelnika Beograda na izborima koji će se održati 2. juna 2024.

Na koliko opština u Beogradu vaša lista učestvuje?

Učestvujemo samo u Grockoj.

Opština gde očekujete najveću podršku?

Grocka

Prva stvar koju bi ste promenili na toj opštini?

Kanalizacija i putna infrastruktura su osnovni problemi, pored poljoprivrede koja mora da se rešava na nivou Srbije.

Koje naselje u Beogradu, po vašem mišljenju, ima najvećeg prostora za razvoj?

U datim makroekonomskim okolnostima nijedno naselje u Beogradu i nijedan grad u Srbiji nemaju mogućnost razvoja na stvarnim osnovama. Kada se neko „razvija“ kao na primer Ruma, to je na teret budžeta i zaduživanja Srbije. Srbija u celini nema razvoj.

Kao prvi na listi za grad Beograd koji bi bio vaš prvi korak ukoliko bi bili izabrani za gradonačelnika?

Ne postoji jedan korak, ali sasvim sigurno je prvi zadatak ukinuti korupciju. Na nivou Beograda, računa se da korupcija godišnje uzme oko 200 miliona evra. Kako nam je za postizanje ukidanja korupcije u privatizaciji tada 2004.godine bilo potrebno mesec dana, za isti rezultat u Beogradu bi nam bilo potrebno 6 meseci.

Dvesta miliona evra godišnje je osamsto miliona evra za puni mandat. Birači 2. juna imaju moć ili nastave istim putem ili da ovome stanu na put. Oni koji ne glasaju jednako bacaju svojih 500 evra (800 miliona podeljeno sa 1,600,000 birača). Imali, nemali, to je zaduživanje na teret svih nas i budućih generacija.

Kanalizacija, vodovod i saobraćaj su sigurno jedan od ključnih stvari za rešavanje problema građana.  U kom periodu mislite da bi bio problem rešen sa kanalizacijom kada su u pitanju razvijena naselja poput Ovče, Borče i Krnjače?

Kod svih kapitalnih infrastrukturnih problema moraju se postići dve stvari: obezbeđivanje sredstava bez novih nameta i zaduživanja grada i uspostavljanje efikasnih javnih preduzeća zaduženih za pružanje tih usluga. Obezbeđivanje para je moguće samo kroz uštedu ukidanjem korupcije, a za restrukturiranje javnih preduzeća je potrebno godinu dana da bi se videli prvi rezultati. Mogla je i dosadašnja vlast i ona pre nje da reši pitanje kanalizacije, ali pored toga političari ne mogu da se slikaju i to je verovatno jedini razlog zbog koga to pitanje nije do sada rešeno.

Kada je u pitanju saobraćaj gde po vašem mišljenju su „crne tačke“ zagušenja u saobraćaju, a koje bi se u kratkom ili dužem periodu mogle rešiti?

Rešenje saobraćaja uopšte nije pitanje za političare. Za to mora da se angažuje naučni i stručni kapacitet Beograda, a MI bismo organizovali platformu za to. Bez bilo kakve političke ostrašćenosti. Zato što je to normalno i zato što su problemi tako veliki da su stručni pošteni ljudi neophodi u radu, bez obzira kog su političkog opredeljenja.  

Neka naselja nemaju vodu i u svakoj izbornoj kampanji svi obećavaju, kao i kada je u pitanju ostala komunalna infrastruktura, kako mogu građani da poveruju da vi niste kao i ostali?

Kako smo u svom dosadašnjem radu dokazali da smo sposobni i spremni da se obračunamo sa korupcijom i da umemo da restrukturiramo velike privredne sisteme, jasno je da nema nikakvog razloga da se u nas sumnja u pogledu tako banalnih stvari kao što je snabdevanje vodom. Obrnuto, oni koji kradu, naravno da i lažu.

Planiraju se i dalja narušavanja Beograda kako bi vi to sprečili kao gradonačelnik Beograda? Kada je u pitanju Sajam, zgrada Generalštaba, Savski most.. Da ne navodim ostalo jer je spisak veliki?

Urbanizam, kao i saobraćaj su pitanja za ukupni stručni i naučni potencijal Beograda. Koji je ogroman. Ali su političari sve gurnili u stranu da bi mogli da sklapaju poslove direktnom pogodbom bez ikakavih ograničenja. Direktna pogodba je ozakonjena korupcija. To je jedan od načina na koji se otimaju deo po deo grada. Generalštab je dodatno simbol borbe i slobode. Njegovom prodajom, još gore poklonom, brutalno se ponižava narod. Ignorišu institucije i struka koja je jednoglasna. Protiv toga svega se borimo. Naš cilj je da uključimo u punom kapacitetu više stotina doktora nauka i dokazanih stručnjaka u koncipiranje strateških pravaca razvoja Beograda.

Vaša poruka građanima Beograda?

Beograd bez korupcije 100%