Sećanje na žrtve šestoaprilskog bombardovanja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položio je danas, povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji 1941. godine, venac u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju, u kojoj su sahranjene 1.992 žrtve.

Vence su položili i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kao i predstavnici Udruženja Beograđana „6. april“ i Udruženja civilnih invalida rata.

Đorđević je istakao da su srpski narod i Srbija uvek u istoriji bili na pravoj strani, poručivši da je naša dužnost i obaveza da se sećamo tih vremena i svih žrtava, onih koji su dali živote da bismo mi danas živeli u slobodi.

Svima njima hvala na tome, a na nama je velika obaveza da to sačuvamo. Ministarstvo će čuvati tradiciju i raditi na tome da sloboda i ono što su oni radili za nas bude večno, rekao je ministar.

Mali je istakao da je Beograd, na današnji dan pre 77 godina, još jednom bio razaran i uništen, a da je u napadu poginulo između 2.500 i 4.000 građana, na stotine kuća i zgrada je srušeno, a potpuno je uništena Narodna biblioteka.

Iz tog rata i borbe izašli smo kao pobednici i važno je za našu decu da se danas borimo za drugačiju Srbiju koja je faktor mira i stabilnosti u regionu, da ekonomski jačamo i deci ostavimo lepšu i bolju budućnost, rekao je on.

Na području Kraljevine Jugoslavije Drugi svetski rat otpočeo je bombardovanjem Beograda, 6. aprila 1941. godine. Za vreme masovnog bombardovanja gradova došlo je do gubitka velikog broja života i značajnih materijalnih razaranja, poput uništenja obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih zdanja.

U Aleji stradalih u šestoaprliskom bombardovanju, koja se nalazi na Novom groblju u Beogradu, ukupno je sahranjeno 1992 sugrađana. Od tog broja ukupno identifikovanih je 631. Neidentifikovanih muškaraca je 909, žena 393 i dece 59.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili