Trg Slavija u Beogradu

Trg Slavija u Beogradu prostire se između ulica Kralja Milana, Beogradske, Makenzijeve, Svetosavske, Bulevara oslobođenja, Deligradske i Nemanjine.

Područje Slavije je bila velika bara gde su građani išli u lov sve do 1880. godine kada Fransis Makenzi kupio veliki deo parcele i kasnije je podelio i prodavao. Izgradio je za sebe kuću, koja je 1910. godine pretvorena u Socijalistički narodni dom, a nakon Drugog svetskog rata tu je bio bioskop „Slavija“.

Na Slaviji se ništa nije radilo sve do jeseni 1942. godine tokom okupacije. Nemačke okupacione vlasti naredile su tadašnjoj Gradskoj vlasti Beograda da se izgradi kružni tok na Slaviji prema nacrtima koji su oni izradili. Takođe, urađen je veliki podzemni kanalizacioni koletor koji se i danas sliva niz Nemanjinu ulicu u Savu.

Godine 1947. trg Slavija menja ime u „Trg Dimitrija Tucovića“ kada je i sahranjen na kružnom toku gde je postavljen i njegov spomenik.

  • Godine 1962. otvoren je hotel Slavija.
  • 24. marta 1989. otvoren je prvi Mekdonalds restoran na području istočne Evrope.
  • Početkom 2000-ih godina trgu je ponovno vraćeno ime „Slavija“.

Trg je do njegove rekonstrukcije 2017. godine bio u propadanju gde su se nalazili razni kiosci sa brzom hranom, prodajom knjiga…

Godine 2017. urađena je kompletna rekonstrukcija trga Slavije. Postavljena je fontana, spomenik Dimitriju Tucoviću postavljen je na plato, a posmrtni ostaci sahranjeni su na Novom groblju.

Ako ste propustili