Trend

Krunski venac u Beogradu

Krunski venac u Beogradu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Krunski venac u Beogradu nalazi se duž Krunske ulice, po kojoj je kvart i dobio ime. Od 1900. do 1903. godine ulica je nosila ime po kraljici Dragi. Naziv krunski venac više nije u upotrebi i uglavnom ga koriste stariji sugrađani.

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Vlada Republike Srbije 20. maja 2021. godine doneta je odluku kojom je Krunski venac u Beogradu utvrđeni za prostorno kulturno-istorijsku celinu. Celina Krunski venac obuhvata ulice Topolsku, Petrogradsku, Krunsku, Vojvode Dragomira i delove Mileševske, Maksima Gorkog i Novopazarske.

Krunska ulica je jedna od najuglednijih ulica nakon što je Zakonom o građevinarstvu iz 1900. godine na području Krunskog venca omogućeno da se grade samo vile.

U avgustu 2018. deo Krunskog venca je stavljen pod zaštitu, a privatni investitori najavili su delimično rušenje istočnog dela naselja (oko ulica Topolske, Petrogradske i Vojvode Dragomira) i izgradnju nekoliko visokih zgrada u tom području. Stanovnici Vračara su se organizovali, protestujući protiv projekta i ističući neophodnost očuvanja tako rafinirane ambijentalne celine.

Rušenje je počelo, pa je samo mesec dana posle srušena je vila iz 1927. godine, koju je projektovao Milan Štangl.

Godine 2024. srušena je Vila u Petrogradskoj ulici broj 18.