Beogradska heroina Vuka Popadić

U prvim danima Velikog rata ( Prvog svetskog rata) u Beogradu su najviše stradali Dorćol i Savamala gde je i pao najveći broj granata. Austrougari su zauzeli Beograd 02.12.1914. godine i to zahvaljujući povlačenju branilaca Beograda nekoliko dana ranije, pa su ušli u praznu prestonicu.

Bitke za Beograd ponovo su uspostavljene nakon bitke na Kosmaju 8. i 9. decembra i Kolubarske bitke u kojoj su učestvovali i branioci Beograda. Dan pred potpuno oslobođenje Beograda ili ti 14. decembra 1914. godine dobar deo austrougarske vojske je bežao ili tražio skroviše. Jedna manja grupa od 15 vojnika našla se u Dušanovoj ulici.

U Dušanovoj 4 živela je gospođa Vuka Popadić ( devojačko Jovanović) inače sestra glumice Jelene Petković, sa ćerkom Jelenom. Kada se već videlo da okupacioni vojnici napuštaju Beograd, gospođa Popović se u toku noći 13/14. decembra vratila u svoj dom sa ćerkom Jelenom. Dana 14. decembra 1914. godine gospođa Popović je izašla na ulicu kako bi videla da li su svi austrougarski vojnici napustili Beograd. Doživela je veliko iznenađenje kada je kod Kalemegdana videla malu grupu austrougarskih vojnika koja je pokušala da se sakrije od granata.

Krenula je prema njima i počela da viče na njih da bace oružje. Svih 15 austrougarskih vojnika je bacilo oružje, a onda im je rekla da krenu za njom. Odvela ih je u svoj stan gde im je dala da jedu i da se utople.

Kada je srpska vojska zauzela Beograd, jedan od štabova bio je i u Domu Svetog Save. Vuka Popadić je dovela svih 15 austrougarskih vojnika i predala ih srpskoj vojsci koji prvo bili iznenađeni, a onda joj odali i priznanje na hrabrosti. Zahvalili su joj se i Austrijanci čije je živote sačuvala.

Kada su 1915. godine počele ponovne borbe za odbranu Beograda gopođa Popadić je sa sestrom previjala i zbrinjavala ranjenike.

Autor: Aleksandar od Beograda

Foto: Ilustracija

Ako ste propustili