Zgrada Beogradske opere

Prvom srpskom operom smatra se opera „Na uranku“ Stanislava Biničkog, a za koju je libereto pisao Branislav Nušić. Prva srpska opera je prvi put izvedena u Narodnom pozorištu 20. decembra 1903. godine. Zainterosavnost za operom u Beogradu je tokom vremena raslo, pa samim tim i broj izvođenja od otvaranja Narodnog pozorišta. Zaustavljena su izvođenja tokom Prvog svetskog rata, a kasnije i Drugog svetskog rata.

Nakon Drugog svetskog rata prva operska predstava izvedena je 1945. godine i to opera „Knez od Zete“ koja je nakon nekoliko izvođenja skinuta sa repetoara od strane komunističkih vlasti.

Nego da se vratimo na samu zgradu Beogradske opere. Prva zabeležena ideja o zgradi Beogradske opere javila se 1938. godine kada je bio raspisan i idejni konkurs ali bez tačne lokacije. Izabrano je pogrešno vreme, jer je u celom svetu bila loša politička situacija i na ivici Drugog svetskog rata.

Deset godina kasnije, tačnije 1948. godine, raspisan je novi konkurs za zgradu Beogradske opere sa lokacijom na Novom Beogradu gde je nagrađeni projekat je bio delo arhitekte Kazimira Ostrogovića. Ovaj konkurs je ubrzo i bio zaboravljen.

Godine 1968/69. raspisan je novi konkurs sa istom lokacijom na Novom Beogradu gde je pobedio projekat arhitekte Hanse Dala. Ovaj konkurs je ostavio i svojevrstan trag jer je za lokaciju na Novom Beogradu izabrano Staro Sajmište, pa je trebalo srušiti zgrade koje se tu nalaze.

U periodu od 2004. do 2006. godine javlja se ideja da se zgrada Beogradske opere postavi na prostoru između Palate Srbija i TC Ušće. Ova ideja odlazi u zaborav nakon konkursa za zgradu Beogradske filharmonije koja je planirana na tom prostoru.

Ponovo postaje aktuelna ideja o podizanju zgrade Beogradske opere i to zahvaljujući legendi opere Živanu Saramandiću koji je imao ideju da se zgrada izgradi na mestu današnjeg TC Staklenac na Trgu republike ( Pozorišnom trgu). Ideju je ponovo pokrenuo 2017. godine direktor Baleta Narodnog pozorišta Konstantin Kostjukov.

Ako ste propustili