Prvi hotel u Beogradu „Kod jelena“

Prvi hotel u Beogradu zvao se „Kod jelena“ imao je veliku bronzanu skulpturu jelena na ulazu. Sagrađen je 1841. godine na uglu ulica Kralja Petra i Gračaničke. U trenutku izgradnje bio je najveća građevina u Beogradu.

Gradnja hotela je trajala dve godine i imao je više nazivao – Grand Hotel ( nakon 1880. godine), Zdanije, Veliko Zdanije… Nešto kasnije je preimenovan u Staro zdanije. Zasluga za početak gradnje savremenih hotela pripada knezu Mihailu Obrenoviću koji je i nadgledao i redovno obaveštan kako teku radovi na hotelu „Kod jelena“.

Na mestu kojem je izgrađen nalazio se CIncar Han, jedna od najstarijih mesta u Beogradu gde su odsedali putnici. Pretpostavlja se da je ovaj han bio sagrađen u 17. veku.

U prizemlju hotela bio je restoran, a na spratu sobe.

Zgrada je bila u vlasništvu kneza Mihaila do njegove smrti a onda je hotel prešao u vlasništvo kralja Milana. Vlasnik hotela bio je i Aleksandar Obrenović a posle njegovog ubistva, hotel prelazi u vlasništvo kraljice Natalije.

U jednom delu „Grand-hotela”, bila je smeštena Direkcija Srpskih državnih železnica 1884. godine. Država je 1903. godine otkupila hotel od kraljice Natalije, pa je Železnička direkcija dobila celu zgradu za svoje potrebe. Nakon Prvog svetskog rata u zgradi je bila smeštena Generalna direkcija Jugoslovenskih državnih železnica i tu je ostala do rušenja zgrade.

Srušen je 1938. godine, a na njenom mestu 1957. godine izgrađena je zgrada.

Foto: Ilustracija / A.M

Ako ste propustili