Plišana revolucija u Beogradu

Plišana revolucija u Beogradu počela je 10. marta i trajala je do 13/14. marta 1991. godine.

U Beogradu 9. mata 1991. održale su se demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića sa zahtevima za smenu generalnog direktora Televizije Beograd Dušana Mitevića i ministra policije Radmila Bogdanovića. Demonstracije su prerasle u sukob sa policijom gde su život izgubile dve osobe, milicioner Nedeljko Kosović i Branivoje Milinović.

U večernjim satima na ulice su izvedeni vojni tenkovi po nalogu Slobodana Miloševića.

Zbog izvođenja tenkova na ulice studenti su organizovali proteste na Terazijama 10. marta sa zahtevima da se smeni rukovodstvo RTS-a, ministra policije Radmila Bogdanovića, omogućavanje rada Radija B92 i NTV Studio B i oslobađanje uhapšenih demonstranata.

Jedan deo studenata, oko 5.000, krenuo je iz Studentskog grada na Novom Beogradu koji je zaustavljen na Brankovom mostu od strane policije kako se ne bi pridružili već okupljenim studentima na Terazijama. Na Brankovom mostu je došlo i do sukoba studenata i policije koji su tukli sve redom palicama. U jutarnjim satima 11. marta studenti su uspeli da se probiju do Terazija.

Na Terazijama je napravljena bina gde su se smenjivali govornici među kojima je bilo dosta javnih ličnosti, kao: Dragan Bjelogrlić, Tika Arsić, Suzana Vasiljević, Matija Bećković, Branislav Lečić, Žarko Jokanović, Dušan Kovačević, Borislav Pekić, Rade Šerbedžija, Danilo Bata Stojković…

Okupljeni studenti, ali i srednjoškolci spavali su na Terazijama u šatorima. Treba napomenuti, da su se srednjoškolci iz Beograda pridružili demonstrantima, pa je u nekim srednjim školama vršen pritisak kako bi se našli organizatori i eventualno izbacili ili kaznili ukorom pred isključenje.

Ostalo je upamćeno da je patrijarh Pavle pozvao studente i ostale da se raziđu štosu studenti propratili zvižducima, ali se dan kasnije izvinio i rekao da je napravio grešku jer se uplašio da može doći do ponovnog sukoba policije i studenata.

Glumac Danilo Bata Stojković je rekao:

„Hvala vam što ste ovu sramotu koju sam trpeo 50 godina krenuli da sperete. Hvala vam, deco, mnogo vam hvala.“

Njemu je tokom govora pozlilo, pa je pozvana hitna pomoć.

„Deco, ne brinite o meni, već o sebi“, rekao je veliki glumac.

Dana 13. marta u večernjim satima Skupština Srbije razrešila je rukovodioce Televizije Beograd, a ispunjeni su i svi ostali zahtevi demonstranata.

Dodaci

Ako ste propustili