Pesma za Evroviziju 2024: Lični stav

Kao i svake godine iznosim svoj utisak o Pesmi za Evroviziju, pa da nastavim tradiciju.

Ponoviću nešto što sam rekao prošle godine, a ponovilo se i ove: „U poslednjih par godina lista kompozicija je bila prepuna budućih hitova i ponekad je bilo teško pogoditi ko će ići dalje u finale, a nekako se dešavalo da sam uspeo da to predvidim i čak pogodim pobednika i samim tim predstavnika Srbije na Evroviziji. Ponoviću bilo je stvarno teško jer svako od nas ima nekog favorita ali realnost je dugačija.

Na žalost ovaj put, po mom ličnom mišljenju, pojedine kompozicije mi deluju kao da se nisu spremali Evrovizijsku pesmu već samo da bi izreklamirali sebe i pesmu. Taj utisak na nekoliko pesama preneo mi se i na ostale pesme. I pored slušanja nekoliko puta kompozicija nisam mogao, a da bar nekoliko puta ne pritisnem pauzu jer mi je bilo dosadno od potrage za nečim dobrim u pojedinim kompozicijama. Potraga nije dala željeni efekat.“

Tada sam to rekao, a ove mi liči da svi su hteli da kroz pesme pošalju neke skrivene poruke „Mir u svetu“ i tome slično, što i nije ništa sporno jer svaka pesma i donosi neku poruku. Problem je u načinu prenosu te poruke ili ti prezentaciji pesme kroz aranžman, tekst i muziku.

Kada sam video neka imena vokalnih izvođača očekivao sam mnogo više od njih ili bolje rečeno da upravo predstave sebe po aranžmanima i muzici po kojoj su prepoznatljivi ali na žalost odlučili su se neki za drugačiji pristup. Pristup koji možda i nije za neke loš ali raznovrsnost u aranžanima doprineli bi nečemu novom i možda baš taj njihov stil našao se izdvojen od ostalih pesama. Ovako mi se čini da su se svi utopili u jedno.

Iz svega navedenog i ne navedenog ( što jemnogo), jedino Konstrakta je pokazala da sa malo možeš reći mnogo, a da te već prvi taktovi nateraju da sluša do kraja. Da li će i ove godine ona biti predstavnik Srbije?

Prve kompozicije koje sam želeo da čujem je od Yanx ( Saške Janković, ) koja nikako nije imala pravu kompoziciju, po ličnom ukusu, u prethodim takmičenjima, a koja ima izuzetne vokalne sposobnosti i od koje uvek očekujem mnogo. Na žalost ni ove godine pesma nije nešto što me je privuklo, ali i dalje očekujem da je jednog dana vidim kao predstavnika Srbije na Evroviziji.

Druge kompozicije od kojih sam očekivao mnogo, kao i od Yanx, je od Ivane Vladović, Breskvice, Zorje…

Kompozicije na koju bih skrenuo pažnju je duetska pesma Bojane i Davida „No no no“, kao i benda „Keni nije mrtav“ koji će nastupiti sa pesmom „Dijamant“.

Možda ceo moj utisak promene nastupi u polufinalnim večerima koji su svakako sve menjaju ali …

Autor: Aleksandar od Beograda

Foto: Ilustracija / pixabay

Ako ste propustili