Naselje „Partizan“ u Beogradu

Naselje „Partizan“ u Beogradu nalazi se na Adi Ciganliji na teritoriji opštine Čukarice. Kamp „Partizan“ je divlje naselje nastao 70-tih godina kao kamp za rekreaciju smešteno u šumi iza Ade Safari ili tačnije između reke Save i Čukaričkog rukavca. Kamp ili naselje je nastalo od socijalno ugroženih porodica, izbeglica i onih koji su hteli da se sklone iz urbane sredine.

U nekoliko situacija je kamp bio u opasnosti od poplave, a najskoriji primeri su 2006. i 2011. godine.

Ada Safari je više puta isušivana zbog podzemnih voda ili zbog povećanja vodostaja koje su formirale močvaru koju su nazivali i Savka bara ili Čukarička bara. Močvara je početkom 80-tih godina 20. veka isušena ali se ponovo formiralo 90 – tih kada je počelo ponovno isušivanje. Godine 1994. formirala se Ada Safari ili ti jezero Ada Safari.

Ovaj deo Ade CIganlije je stalno ili povremeno stanište za različite vrste divljih ptica, od kojih je najvažnija divlja patka gluvara, siva čaplja, mali vranac i vodomar. Na drveću i u grmlju oko jezera svoj dom nalaze siva vrana, zelena žuna, veliki detlić, golub grivnaš, velika senica, plava senica, brgljez, mali slavuj, crnoglava grmuša, svraka, kreja, vuga, zeba i druge ptice.

Dana 03.02.2023. godine gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je selidbu Beo zoo vrta na ovom mestu.

Foto: Ilustracija / A.M

Ako ste propustili