Kako su Nemci pokušali da kolonizuju Beograd

Nemci su pokušali da kolonizuju Beograd nakon 1717. godine kada je Austrija pod vodstvom Eugena Savojskog oslobodila prestonicu od Turaka. Austrija je ulaskom u Beograd naišla na razrušen grad jer su Turci pre odlaska razrušuli sve što su mogli.

Veliki broj Nemaca je došao u Beograd i naselio deo današnjeg Dorćola gde su živeli uglavnom Turci. Taj kraj su nazvali Deutsche Stadt ( Nemački grad ili t Nemački kraj) ili Donaustadt ( Dunavski kraj). Sve Turske kuće koje su bile porušene ili oštećene su obnavljane za potrebe Austrijskih oficira, a takođe i srpske kuće su bile useljavanje bez obzira što su u njima živele porodice. Uglavnom im se davao rok za iseljenje sa pretnjom pogubljenja ili prisilnog rada. Oni koji su se iselili odlazili su u Savamalu ili neka druga naselja.

Nemci su dolazili u velikom broju jer su im tadašnje Austrijske vlasti davale velike donacije u doseljavanju, a i mnoge pogodnosti koje su mogli da koriste. Naseljavali su mnoga današnja naselja Beograda, pa tako je bio pokušaj naseljavanja i Ostružnice koju je naselilo 28 nemačkih porodica.

U predelu od današnje Palilulske pijace, pa do Mašinskog fakulteta nalazilo se Nemačko naselje Karlstadt.

Interesantno je da je veoma mali broj bogatih Nemaca dolazio, većinom su to bili siromašni koji su jedva preživljavali, pa su se za sve potrepštine snabdevali od Srba koji su se bavili trgovinom. Srbi su robu nabavljali od Turaka, a ono od čega su značajno zarađivali je od pčelarstva. Upravo su med menjali za ostalu robu.

Prema popisu iz 1729. godine Nemci su imali u Beogradu 1258 kuća.

Naeljavanje je pokušano sve do 1739. godine kada se Austrija povukla iz Beograda, a sa njima i većina naseljenika.

Srbi su živeli većim delom kod Save i zvala se Srpska varoš.

Ako ste propustili