Beogradska konferencija 1961.

Beogradska konferencija je jedan od naziva Prve konferencije nesvrstanih zemalja koja se održala u Beogradu od 1. do 6. septembra 1961.godine u zgradi Skupštine Jugoslavije.

Na Beogradskoj konferenciji su se prvi put okupili predstavnici država nesvrstanih zemalja gde su se formulisali izvorni principi, ciljevi politike i pokreta nesvrstanih kao nezavisnog faktora u međunarodnim odnosima.

Usvojena su tri dokumenta:

  • Deklaracija šefova država i vlada,
  • Izjava o opasnosti od rata
  • Apel za očuvanje svetskog mira.

U Beogradu se okupilo 25 nezavisnih država, tri države koje su imale status posmatrača i 850 novinara.

Uređivanje Beograda za Prvu konferenciju nesvrstanih država

Gradonačelnik Beograda Branko Pešić bio je glavni organizator svih radova u prestonici. Za samo par meseci renovirano je oko 350 ugostiteljskih objekata, izgrađeno je 40 novih ulica, rekonstruisani su vodovod i kanalizacija, postavljena ulična rasveta i prvi put na Terazijama su se pojavile prve svetleće reklame i na Kalemegdanu je postavljena rasveta.

Porušeno je nekoliko nehigijenskih naselja, a stanari su premešteni u nove stanove na Banovom brdu.

Zgrada narodne skupštine je rekonstruisana, pa su uklonjene poslaničke klupe, postavljen je novi pod, postavljen je ovalni sto napravljen od mahagonija i mesinga

Otvoren je Park prijateljstva na Novom Beogradu.

Urađena su dva obeliska. Jedan se nalazio na trgu Marksa i Englelsa koji je nakon konferencije razmontiran. Drugi se nalazi i danas kod Brankovog mosta.

Za vreme Beogradske konferencije izlazio je časopis „Beogradska konferencija”.

Konferencija nesvrtanih zemalja održala se još dva puta u Beogradu i to 1989. godine i 2011. godine.

Ako ste propustili