Arheološki lokalitet Pionirski park u Beogradu

Arheološki lokalitet Pionirski park

Država: Srbija

Grad: Beograd

Otkriven: 2003.

Arheološko nalazište Pionirski park

Arheološko nalalzište Pionirski park otkriven je 2003. godine prilikom izgradnje podzemne garaže,

Otkriveno je 15 rimskih grobova, četiri slobodno ukopana groba bez mogućnosti datovanja i jedan kameni sarkofag.

Ovim otkrićem je potvrđeno da je lokalitet Pionirski park deo jugoistočne nekropole antičkog Singidunuma, na kojoj se sahranjivanje pokojnika obavljalo tokom 3. i 4. veka naše ere.

Sve grobne konstrukcije izgrađene su od rimskih opeka, dimenzija 0,40 m x 0,27 m x 0,04 m, vezanih krečnim malterom, dok je unutrašnjost oblepljena hidrostatičkim malterom. Neke od njih bile su ukrašene zečjom šapicom ili urezom koji podseća na latinično S, a mnoge imaju žig LEG IIII FF koji ukazuje da su opeke pravljene u lokalnoj radionici IV Flavijeve legije, koja je bila stacionirana u Singidunumu.

Grobne konstrukcije bile su opljačkane, ali samo jedan grob (devojčice od oko 14 godina) nije opljačkan. U ovom grobu su otkriveni i grobni nalazi, položeni u toku sahrane: gleđosani krčag, dve bronzane alke, zlatna alka sa kopčom za zatvaranje.

Nađeni su i: staklena perla otkrivenu u sarkofagu, bronzani novčić sa predstavom Konstantina II kao cezara (324 – 337) na aversu i dva vojnika sa dva standarda na reversu, kao i jedan balsamarijum plavozelene boje.

Tokom 2010. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je pokrenuo inicijativu za obeležavanje prostora na kojem su otkriveni arheološki nalazi i ostaci. Ideja je realizovana 17. marta 2011. godine, kada je u holu garaže, postavljena vitrina s kopijama pokretnog arheološkog materijala ne samo sa lokaliteta Pionirski park već i sa drugih koji pripadaju jugoistočnoj nekropoli antičkog Singidunuma.

U maju 2011. godine dopunjena je originalima i to pokretnim arheološkim materijalom koji je otkriven na lokalitetu Pionirski park.

U vitrini se nalaze: kopije krčaga, nekoliko zdela i uljanih lampica, kao i originali: antička opeka i nekoliko „turskih“ lula, koje pripadaju najmlađem kulturnom horizontu u Pionirskom parku.

Ovo je prva stalna postavka arheološkog materijala na mestu gde je i otkriven.

Dodaci

Ako ste propustili