Spisak dece koju je spasla Diana Budisavljević izložen u Narodnom muzeju Srbije

Spisak dece koju je spasla Diana Budisavljević biće izložen u Narodnom muzeju Srbije u narednih desetak dana, , najavio je direktor Muzeja žrtva genocida Dejan Ristić.

Na konferenciji za novinare gospodin Ristić je rekao da je spisak dece koju je spasla Diana Budisavljević sa svojim saradnicima autentičan dokument nastao 1942. godine i najznačajne otkriće u srpskoj istoriografiji poslednjih decenija u kontekstu Drugog svetskog rata.

Spisak dece koju je spasla Diana Budisavljević sa svojim saradnicima autentičan je nastao 1942. godine i „jedno od najznačajnih otkrića u srpskoj istoriografiji poslednjspisak sadrži redni broj, ime i prezime deteta, ime oca i majke, mesto rođenja, datum i naziv ustaškog logora smrti iz koga je spašeno, kao i procenu starosne dobi i podatke kome je dete dato na usvajanje i hraniteljstvo.ih decenija u kontekstu Drugog svetskog rata“.

Gospodin Ristić je otkrio da uz ovaj spisak postoji još jedan artefakt, koji ovaj put nije izložen jer mora proći restauraciju i konzervaciju.

„U jednom malom papirnatom zavežljaju spajalicom je bio prikačen mali predmet – dečije naušnice. Kada otvorite zavežljaj na njemu je istim rukopisom kojim je popunjavan spisak napisano: Radmila Radonjić, 8. septembar 1942. Naušnice. I krstić“.

Devojčica se nalazi u spisku gospođe Budisavljević i spašena je 18. avgusta 1942. iz logora u Staroj Gradišci, otkrio je gospodin Ristić.

Ako ste propustili