Bioskop „Zvezda“ u Beogradu

Bioskop „Zvezda“ u Beogradu otvoren je nakon Drugog svetskog rata u zdanju ateljea Milana Jovanovića. Na istom mestu se već nalazio bioskop „Koloseum“ koji je bio zvanično otvoren 1911. godine.

Nakon Drugog svetskog rata zgrada je nacionalizovana i predata „Beograd film“-u koji je uradio neke unutrašnje izmene. Nakon rekonstrukcije bioskop dobija naziv „Zvezda“.

Bioskop Zvezda je uglavnom prikazivao komedije kako strane, tako i domaće i po tome je bio poznat pa su se tu mogla gledati mnoga filmska ostvarenja iz pomenutog žanra. Ceo serijal francuskog filma o Žandarmu iz San Tropeza se tu mogao odgledati, kao i tinejdžerske komedije popularne 80-tih godina 20. veka.

Projekcije su uglavnom bile u posle podnevnim časovima gde je uglavnom dolazila omladina. Izuzetak su bili dani kada su na repertoaru bili domaći komedije poput „Nije lako sa muškarcima“, serijal filmova „Žikina dinastija“ i ostalo.

Jedan od izuzetaka, kada nije prikazivao komediju, je održana premijera akcionog filma o brzoj vožnji BMX bicikala koji su u to vreme bili popularni. Na premijeri je bio i naš najbolji violinista, a u to vreme čudo od deteta.

I ovaj bioskop, kao i ostali u Beogradu, prodat je 2007. godine i od tada propada.

Ako ste propustili