Fotografski atelje Milana Jovanovića u Beogradu

Fotografski atelje Milana Jovanovića u Beogradu nalazi se

podignut je 1903. godine po projektu arhitekte Milana Antonovića, kao prvi i do danas jedini objekat zidan za potrebe snimanja i izrade fotografija.

Vlasnik zdanja je bio Milan Jovanović dvorski fotograf i brat slikara Paje Jovanovića. Rođen je 1863. godine u Vršcu. Njegov otac Stevan bio je ugledni vršački fotograf. Krajem sedamdesetih godina devetnaestog veka odlazi u Beč da uči fotografiju i uzima časove slikanja.Usavršavao se u Parizu, Minhenu i Trstu, a potom, osamdesetih godina, dolazi u Beograd i otvara atelje u Knez Mihailovoj ulici.

Godine 1901. Milan Jovanović kupuje parcelu u blizini dvora od Đorđa Simića i angažuje arhitektu Milana Antonovića kao projektanta fotografski atelje. Fotografski atelje je bio smešten na spratu ispod staklenog krova.

Početkom 30-tih godina dvadesetog veka fotografski atelje prestaje sa radom, a njegove prostorije zakupljuje zakupac modnog salona.

Posle Drugog svetskog rata zgrada je nacionalizovana, prvi sprat je dodeljen „Beograd filmu“ za poslovne prostorije, dok su u prizemlju ostali restoran i Modni salon Ercegovac. U nekom periodu došlo je do zamene staklenog krova limenim kao i do promena određenih delova fasade nakon bombardovanja 1941. kada je zdanje bilo oštećeno, a tokom okupacije preuzeli nacisti kako bi puštali propagadne filmove.

Zgradu fotografskog ateljea vezuje se i za tada popularan bioskop Koloseum koji je u dnu parcele podigao industrijalac Šonda 1911. godine.

Fotografski atelje Milana Jovanovića proglašen je za spomenik kulture 1992. godine.

Dodaci

Ako ste propustili