Baba Višnja – Majka Miloša Obrenovića

Baba Višnja ili ti Višnja Urošević bila je majka kneza Miloša Obrenovića. Baba Višnja je imala dva braka i šestoro dece. O njenom životu malo se zna a prema jednim izvorima rođena je u selu Gornja Gorevica ili Gornja Trepća i prezivala se Gojković. Drugi izvori govore da je rođena u Donjoj Trepči u porodici Urošević.

Prvi brak joj je bio sa Obrenom Martinovićem sa kojim je imala troje dece ( Jakov,Milan Obrenović i Stana).

Posle Obrenove smrti Višnja se preudala za Teodora Mihailovića iz Gornje Dobrinje. U drugom braku na svet je dovela troje dece i to: Miloša Obrenovića,Jovana Obrenovića i Jevrema Obrenovića.

Nakon smrti drugog muža seli se u Brusnicu,sa svojom decom iz drugog braka, na poziv svojih sinova iz prvog braka Jakova i Milana.

Baba Višnja je umrla 18. juna 1817. godine, pred sam kraj Drugog srpskog ustanka. Sahranjena je u dvorištu manastira Vraćevšnica u blizini Gornjeg Milanovca, gde joj je podignut spomenik 1901. godine.

Naselje Višnjica u Beogradu nosi naziv po Baba Višnji.

U Beogradu postoji i ulica baba Višnjina koja se prostire od Makenzijeve do Krunske ulice, presecajući u jednom delu Njegoševu. Baba Višnjina ulica dobila je ovaj naziv 1. januara 1900. godine.

Dodaci

Ako ste propustili