Vlada smanjuje zaduženja u dolarima ali povećava u evrima

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će se javni dug naše zemlje na kraju godine zaustaviti na 73,5 odsto BDP-a, nakon čega će u narednom periodu ovaj dug početi da pada.

Vujović je na konferenciji za novinare povodom usvajanja Predloga zakona o budžetu Srbije za 2017. godinu objasnio da će javni dug biti smanjen, iako su preuzeti stari dugovi za „Petrohemiju“ i ostala javna preduzeća gde je postojao društveni interes da ih država preuzme.

Na kraju sledeće godine imaćemo dug od 72,8 odsto, što će biti za 0,7 odsto manje u odnosu na 31. decembar 2016. godine, ukazao je on i dodao da će biti povećan rast BDP-a, kao i efekti pozajmljivanja.

Ministar je podvukao da će Srbija imati stalni i stabilni pad javnog duga, istakavši da Vlada želi aktivno da kontroliše devizne rizike.

Prema njegovim rečima, Vlada planira da u toku 2017. godine smanji zaduženost u dolarima, sa devet na 8,5 milijardi, ali da poveća u evrima sa 10,1 na 10,9 milijardi, kao i u dinarima.

Dug Srbije će iznositi 25,6 milijardi evra, ali će procenat realno u odnosu na BDP biti manji i počeće da pada, a cilj je da bude na nivou Mastrihta, precizirao je Vujović.

Istovremeno, on je najavio da bi 5. decembra Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima, nakon čega sledi rasprava o amandmanima i pratećim zakonima.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili