Privredni rast od tri odsto za ovu godinu

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da Srbija ubrzava privredni rast, kao i da je cilj da se u narednom periodu dostigne rast od najmanje četiri odsto, poručivši da će država nastaviti da radi na privlačenju privatnog sektora i investicija.

Vujović je u Privrednoj komori Srbije, gde je predstavljena studija “Društveno-ekonomski uticaj Koka-kola sistema u Srbiji”, rekao da Vlada Srbije projektuje privredni rast od tri odsto za ovu godinu, 3,5 odsto za naredne dve godine i četiri odsto nakon toga.

On je istovremeno naglasio da je to minimum koji Srbija treba da ostvari po pitanju privrednog rasta, ali da su te projekcije osnov za planiranje budžeta.

Ministar je naveo da je srpska privreda na dobrom putu i da svake godine beležimo bolje rezultate od planiranih, ali da se namerno prave skromnije projekcije privrednog rasta zbog troškova.

Smanjuje se učešće duga u BDP-u i poboljšavaju se fiskalni rezultati, objasnio je Vujović, uz napomenu da sada već imamo utabani put i pokušavamo da se krećemo putanjom koja će nam obezbediti trajno poboljšanje rejtinga.

On je napomenuo da je pravi način za ubrzanje privrednog rasta da se izaberu pravi projekti, dodavši da ga je kompanija „Koka-kola“ svojevremeno oduševila kada je došla u Srbiju.

Prema njegovim rečima, ona je uspevala da pokrene lanac aktivnosti koji generišu proizvodnju, pri čemu to nije samo pitanje odnosa sedam prema jedan onoga što ona radi u stvaranju vrednosti ili 11 prema jedan u zaposlenosti, već što se takvim radom poboljšava situacija u privredi i povećava privredni rast.

Vujović je podsetio na to da postoji radna grupa u Vladi Srbije koja se bavi povećanjem privrednog rasta, dodajući da bi do kraja godine trebalo da bude završena osnova za dalje planiranje ekonomskog rasta i biranje projekata koji će imati najbolji multiplikovani efekat za privredu.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva

Ako ste propustili