Moguće i drugo povećanje plata naredne godine

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je da bi, pored predviđenog povećanja plata i penzija početkom naredne godine, moglo da se razgovara i o drugom povećanju ako privredni rast i prihodi budu veći od projektovanih budžetom.
Vujović je sinoć u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) objasnio da će to zavisiti od toga kako budemo ostvarivali dinamiku BDP-a, koja predviđa rast od tri odsto, pri čemu je to konzervativna projekcija.

Mi smo sa ovim parametrima predvideli povećanje koliko je bilo moguće. Ako budemo imali veću stopu rasta, povoljnije uslove za otvaranje novih radnih mesta, bolje uslove za poreze i doprinose na plate, sigurno će biti prostora da se razgovora i o tome, ponovio je ministar.

On je rekao da je Vlada uspela da se zbog dobrih rezultata izbori za jedno povećanje plata, što je potvrda od MMF-a da se nalazimo na dobrom putu, iako će zbog toga za 0,4 ili 0,5 odsto biti povećan deficit.

I ranije smo govorili da ovo povećanje plata od šest odsto u zdravstvu i pet odsto u jednom broju drugih sektora nije nešto što je uobičajeno za ovakve trogodišje programe sa MMF-om, objasnio je Vujović i ukazao na to da MMF obično ide konzervativno i traži da se sačeka do kraja aranžmana da bi se plate i penzije vraćale na nivo od pre programa.

On je, govoreći o rizicima za budžet naredne godine, rekao da su to pre svega rizici vezani za rešavanje preduzeća u restrukturiranju, kao i sredstava u javnim preduzećima.

To već godinama rešavamo i to je sada došlo u prvi plan. Pretpostavka budžeta jeste da to mora da se reši naredne godine. U budžetu smo predvideli neke rashode koji se na to odnose, ali predstoji nam da prvo ostvarimo to što smo planirali, ali i da sprečimo otvaranje novih problema u javnim preduzećima, ukazao je ministar.

On je ponovio da izbori neće uticati na budžet, jer je ovo izborna godina i u budžet su ušli rashodi za predstojeće predsedničke izbore, za dva kruga.

Ako bude dopunskih troškova, kako je dodao, uvek će se naći prostor da se reaguje.

On je istakao da je budžet dosta fleksibilan, tako da je traženo da tekuća budžetska rezerva bude veća da može da se reaguje.

Svi izbori koji budu naredne godine neće uticati na ponašanje investitora. Oni gledaju na glavne pokazatelje, a mi smo vrlo blizu dobijanja investicionog nivoa i očekujem da će se to i ostvariti, naglasio je Vujović.

On je rekao da će MMF nakon odobrenja šeste revizije, što se očekuje krajem sledeće nedelje, preći na proređeni režim, odnosno da će se umesto kvartalne, kontrole obavljati jednom u šest meseci, što je znak za ostvarene rezultate.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili