Sveti velikomučenik Jevstatije

Sveti Jevstatije Plakida je bio rimski vojskovođa u vreme careva Tita i Trajana.

Kada je jednom išao u lov, on vide jelena kog ahtede ustreliti ali među rogovima jelena se pojavi svijetli krst i Plakidi dođe glas koji ga upućivaše da ode hrišćanskom svešteniku i da se krsti. Plakida se krsti sa svojom ženom i dva sina i na krštenju on dobi ime Jevstatije, a njegova žena Teopistija, a njihovi sinovi Agapije i Teopist. Posle krštenja Jevstatije otide na ono isto mesto gde je preko jelena dobio otkrivenje, te kleknuvši, zablagodari Bogu što ga je priveo istini. U tom su opet javi glas Gospodnji i predreče mu stradanje za Njegovo ime i ukrijepi ga.

Jevstatije tajno napusti Rim sa svojom porodicom, imajući nameru da se povuče među prost narod i da u nepoznatoj i skromnoj sredini posluži Bogu.

Došavši u Egipat, odmah na njega navališe iskušenja. Neki zli varvarin ote mu ženu, a oba sina uhvatiše mu zvjerovi i odnesoše. No ubrzo taj varvarin poginu, a djecu mu spasiše čobani. Jevstatije se naseli u egipatskom selu Vadisis i tu kao seoski najmnik poživi petnaest godina. Poslije toga, napadoše varvari na rimsko carstvo, i car Trajan žaljaše što mu nema hrabroga vojvode Plakide, koji je svuda gdje je ratovao odnosio pobijede.

Tada car posla svoja dva vojnika da po cijelom carstvu traže velikog vojvodu. Po Božijem promislu, ti oficiri, nekadašnji Jevstatijevi drugovi, nađu Jevstatija i dovedu ga caru. Jevstatije skupi vojsku i pobjedi varvare. Na putu natrag u Rim, Jevstatije pronađe i svoju ženu i oba sina. Kada stiže u Rim, car Trajan bješe umro, a umjesto njega carovaše Adrijan. Kada Adrijan pozva vojvodu Jevstatija da prinesu žrtve bogovima, Jevstatije mu reče da je on hrišćanin. Car ga baci na muke zajedno sa ženom i sinovima, no kako im zvjerovi ništa ne naškodiše, baciše ih u usijanog metalnog vola. Trećeg dana izvadiše njihova tijela mrtva, ali nepovrijeđena od ognja.

Ako ste propustili