Sveti mučenik Vasilisk

Mučen zajedno sa Evtropijem i Kleonikom, a onda oni beše raspeti, i izdahnuše 3. marta. Vasilisk bi vraćen ponovo u tamnicu.

Kada se desi smena carskih namesnika, Vasilisk osta dugo u tamnici. Molio je Bogu, da mu ne uskrati mučeničku smrt. I po dugoj molitvi javi mu se sam Gospod Isus, obeća mu ispuniti želju i posla ga u njegovo selo, da se pozdravi sa majkom i braćom.

U tom dođe novi namesnik Agripa i u gradu Amasiju učini Gospod preko Svoga mučenika velika čudesa, zbog kojih mnogi narod poverova u Hrista. Agripa naredi mučeniku da prinese žrtvu Apolonu. „Apolon znači gubitelj!“ reče Vasilisk, i usrdnom molitvom skruši idola u prah i nebesnim ognjem spali hram. Uplašeni Agripa pripisivaše sve to mađijama, i naredi te Vasiliska mačem posekoše. U tom Agripa poludi, i u ludilu ode na gubilište, nađe malo krvi mučenikove u prašini i priveza je sebi pod pojas, od čega posta zdrav. Došavši sebi, on se krsti.

Kasnije neki Marin, građanin Komanski podiže crkvu na moštima mučenikovim, u kojima mnogi bolesnici nahođahu isceljenje.

Foto:ilustracja/pixabay

Ako ste propustili