Sveti Mavrikije

Mavrikije je služio je kao legionar u rimskoj legiji u garnizonu u Tebi.

Mavrikijeva legija, koja je brojala oko 6.600 vojnika, uglavnom hrišćana, je poslata iz Tebe u Galiju kao pojačanje caru Maksimijanu da u uguši pobunu koja je tamo izbila. Legijom su tokom marša komandovali Mavrikije, Kandidus, Inoćent i Eksuperije.

Kada su stigli u Agaunum, car Maksimijan im je naredio da napadnu hrišćane, ali svi komadanti zajedno sa Maavrikijom odbio je naređenje. Mavrikije je prema predanju tada rekao:

„Care, mi smo tvoji vojnici ali smo takođe vojnici istinskog Boga. Mi ti dugujemo poslušnost u svim stvarima koje nisu protiv njegovog zakona. Rado ćemo se suprotstaviti tvojim neprijateljima, ko god bili, ali ne možemo okaljati svoje ruke krvlju nevinih ljudi. Pre zakletve tebi, položili smo zakletvu Bogu. Ni ti ne bi mogao imati poverenja u nas ako bismo zbog druge zakletve pogazili prvu. I imaj na umu, mi imamo oružje u rukama, ali ćemo radije umreti nevini nego živeti sa grehom.“

Zbog odbijanja naređenja Maksimilijan naredi da se svaki deseti vojnik ubije. Maksimilijan nije uspeo da pokoleba ostalu vojsku već je svih 6.000 i dalje odbilo da izvrši krvavi pir. Zbog toga svih 6.000 vojnika je ubijeno zajedno sa Mavrikijom.

Ceo događaj se odigrao u nekadašnjem Švajcarskom gradu Agaunum a danas se zove Saint Maurice.

Foto:Wikipedia

Ako ste propustili