Sveti Jovan Bogoslov

Sveti Jovan Bogoslov bio je jedan od prvih učenika Isusa Hrista, sa bratom Jakovom. Odrastao je u ribarskoj porodici.

Veruje se da je Isus Hristos -Jovana posebno voleo pa mu je ime Voanerges, što znači: sin gromova. Koliko je Jovan bio privržen Isusu Hristu govori i podatak da ga nikad nije napuštao. Na Tajnoj večeri Jovan sedeo pored Hrista i jedino njemu Hristos otkrio Judino izdajstvo.

Kad su Hrista uhvatili vojnici i poveli na suđenje, Jovan nije odstupao od njega ni kad su se svi ostali razbežali. Sve vreme stradanja Hristovog, do krsta i pod krstom, bio je prisutan i Jovan. Nemoćan da pomogne, ublaži ili otkloni stradanja, on je stajao, saučestvujući i sastradavajući sa učiteljem i Mesijom.

U poslednjim trenucima svoga života Isus Hrist je povereio Jovanu da se stara o njegovoj majci – Presvetoj Bogorodici.

Jovan se brinuo o Presvetoj Bogorodici do njene smrti. Onda je otišao u Efes i Rim da propoveda Hristovu veru. Domicijan ga je uhapsio i naredio njegovo mučenje a kada je pokušao da ga otruje i Jovan ostao živ,uplašio se pa ga je prognao na ostrvo Patmos. Tokom svog progonstva napisao je Otkrovenje ( Apokalipsa).

Dolaskom na vlast cara Nerva,Jovan se iz progonstva vratio u Efes.

Već ostareo nije mogao da hoda pa su ga učenici nosili kojima je govorio:

„Deco moja, volite jedan drugog“.

Kada je Jovanu bilo više od sto godina on uze sedam svojih učenika, iziđe iz Efesa i naredi učenicima da iskopaju grob u vidu krsta. Potom siđe živ u taj grob i bi pogreben. Kada kasnije otvoriše grob Jovanov, ne nađoše tela u grobu.

Sveti Jovan Bogoslov je umro 8. maja (21. maja).

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili