Sveti apostol Onisim

Sveti apostol Onisim je jedan od sedamdeset apostola.

Bio je rob Filimona, čoveka bogata i ugledna u gradu Kolosaju u Frigiji, no pogrešio nešto svome gospodaru i pobeže u Rim gde ču Jevanđelje od apostola Pavla i krsti se. Pa kako je apostol Pavle i Filimona ranije bio priveo pravoj veri, to on izmiri ovu dvojicu, Filimona i Onisima, gospodara i roba, napisavši naročitu poslanicu Filimonu, jedan od najdirljivijih pisanih sastava koji uopšte postoje u Svetom pismu.

„Molimo te“, piše apostol Filimonu, „za čedo moje Onisima, kojega rodih u okovima svojim… Jer možda se zato i rastade s tobom za kratko da ga dobiješ za vječnost, ne više kao roba, nego više od roba, brata ljubljenoga…“ (Fil 1, 10 i 15-16).

Tronut ovim pismom Filimon zaista primi Onisima kao brata oslobodivši ga robovanja. Docnije Onisim bude postavljen za episkopa od samih apostola i primi Efesku stolicu po smrti apostola Timoteja. To se vidi iz poslanice Ignjatija Bogonosca. U vreme Trajanovog gonjenja Onisim već kao starac bi uhapšen i u Rim doveden. Tu je odgovarao pred sudijom Tertulom, tamnovao i najzad posečen bio. Telo njegovo uze neka bogata žena, stavi u srebrni kovčeg i česno sahrani 109. godine.

Foto:Wikipedia

Ako ste propustili