Sveta mučenica Agatija

Sveta mučenica Agatija rodila se u sicilijanskom gradu Palermu u imućnoj porodici.

Kada car Dekije počne progon hrišćana i Agatija je uhapšena i stavljena pred sudiju Kvintijana. Sudija bi opčinjen njenom lepotom, pa joj predloži brak ali Agatija mu odgovori da je ona nevesta Hristova, i da ne može biti neverna.

Sudija nije primio lako odbijanje, pa naredi da Agatiju bude išibana. Nakon kazne, opet je sudija isto upita i traži da se odrekne Hrista, a ona mu odgovori:

„Ove muke meni su vrlo korisne, kao što pšenica ne može doći u žitnice pre nego se očisti od pleve, tako ni duša moja ne može ući u Raj, ako telo moje najpre ne bude sokrušeno mukama“.

Sudija naredi te joj se odseku grudi, pa je bace u tamnicu. U tamnici joj se javi sveti apostol Petar i povrati joj celost telesnu i zdravlje. Ponovo bi izvedena na mučenje, i ponovo bačena u tamnicu gde preminu 251. godine u gradu Katani.

Nakon smrti Agate njen mučitelj sudija Kvitijan pođe da zagrabi imanje njeno. No usput se razbesne konji pod njim i pod vojnicima, te ga svega izgrizu po licu, svale na zemlju i istopotaju nogama namrtvo. Tako ga ubrzo postiže kazna Božja za divlji zločin nad svetom Agatijom.

Obeležava se sećanje na nju 18. februara.

Ako ste propustili