Trend

Šta je Esvatini?

Esvatini, poznat i kao Svazilend do 2018. godine, je mala, kontinentalna država smeštena u južnom delu Afrike. Ona je jedna od poslednjih preostalih apsolutnih monarhija u svetu. Esvatini se graniči sa Južnom Afrikom na zapadu, severu i jugu, i sa Mozambikom na istoku. Zemlja je poznata po svojoj raznolikoj topografiji koja uključuje planine, savane i tropske šume.

Zvanično ime: Kraljevina Esvatini (The Kingdom of Eswatini)
Glavni gradovi: Mbabane (administrativni glavni grad) i Lobamba (kraljevski i zakonodavni glavni grad)
Službeni jezici: Sisvati i engleski
Valuta: Lilangeni (SZL), i južnoafrički rand (ZAR) se koristi

Formiranje kraljevstva: Kraljevstvo Svazilend formirano je u 18. veku pod vođstvom kralja Ngvane III.

Kolonijalni period: U 19. veku, Svazilend je postao predmet interesovanja i Britanaca i Bura. Godine 1903, nakon Drugog burskog rata, Svazilend je postao britanski protektorat.

Nezavisnost: Svazilend je stekao nezavisnost od Britanije 6. septembra 1968. godine.

Promena imena u Esvatini: Kralj Msvati III je 2018. godine objavio da će zemlja promeniti ime iz Svazilend u Esvatini, što znači „zemlja Svazi naroda“ na lokalnom jeziku.

Ekonomija Esvatinija je uglavnom zasnovana na poljoprivredi, industriji i uslugama. Glavni poljoprivredni proizvodi uključuju šećer, kukuruz, duvan i citruse. Industrijski sektor uključuje proizvodnju šećera, tekstila i preradu drveta.

Kultura

Tradicionalna kultura: Esvatini je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj baštini. Tradicionalni plesovi, muzika i rituali igraju važnu ulogu u svakodnevnom životu.
Umhlanga (Reed Dance): Ovaj tradicionalni festival je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Esvatiniju. Mlade devojke plešu i nude trske kraljici majci.
Inkvala (Festival of the First Fruits): Ovaj festival se održava krajem godine i slavi prve plodove žetve. On uključuje razne rituale i ceremonije koje izvodi kralj.

Esvatini se suočava sa brojnim društvenim izazovima, uključujući visoku stopu HIV/AIDS infekcije, siromaštvo i nejednakost. Vlada i međunarodne organizacije rade na suzbijanju ovih problema kroz razne programe i inicijative.

Esvatini nudi bogatstvo prirodnih lepota, uključujući nacionalne parkove, rezervate prirode i spektakularne pejzaže. Popularne turističke destinacije uključuju Nacionalni park Hlane i Rezervat Mlavula.