Pucanj za Anu: Marijana Bahmajer

U sali Okružnog suda u Libeku ( Nemačka ) 1981. odjeknulo je sedam pucnjeva iz pištolja koji je upotrebila Marijana Bahmajer kako bi ubila silovatelja i ubicu svoje ćerke Ane.

Marijana Bahmajer je rođena 3. juna 1950. godine u Sarstedtu. Imala je 16. godina kada je dobila prvo dete, koje je dala na usvajanje. Ponovo je ostala trudna sa 18 godina od svog tadašnjeg dečka. Neposredno pre rođenja njene ćerke, Bahmajer je silovana. Njeno drugo dete je takođe dato na usvajanje kao beba. Godine 1973. rođena je Bahmajerova treća ćerka, Ana.

Dana 5. maja 1980. godine, kada je Ana Bahmajer imala sedam godina, posvađala se sa svojom majkom i odlučila da izostane iz škole. Anu je oteo Klaus Grabovski, 35-godišnji mesar koji ju je držao nekoliko sati u svojoj kući, seksualno ju je napao i na kraju je zadavio sa čarapama svoje verenice. Telo devojčice Ane je spakovao u kutiju, koju je potom ostavio na obali kanala.

Klaus Grabovski je bio osuđeni seksualni prestupnik i ranije je osuđen za seksualno zlostavljanje dve devojčice. Godine 1976. dobrovoljno se podvrgao hemijskoj kastraciji, iako je kasnije otkriveno da je bio podvrgnut hormonskom tretmanu kako bi pokušao da poništi kastraciju. Kada je uhapšen, Grabovski je izjavio da nije nameravao da seksualno zlostavlja Anu. Rekao je da je Ana pokušala da ga zavede i iznudi, a strah od povratka u zatvor podstakao ga je da je ubije. Prema njegovoj izjavi devojčica je htela da kaže majci da ju je nedolično dirao, sa ciljem da od njega iznudi novac.

Dana 6. marta 1981, trećeg dana suđenja, Marijana Bahmajer je prokrijumčarila pištolj beretu u sudnicu i pucala u leđa ubici svoje ćerke koji je preminuo na licu mesta.

Osvetnička prava odjeknula je medijski širom sveta, a ne samo u Nemačkoj. Marijana Bahmajer dobila je veliku podršku širom sveta.

Dana 2. novembra 1982, Bahmajer je prvobitno optužena na sudu za ubistvo ali je tužilaštvo odustalo od optužbe za ubistvo. Osuđena je 2. marta 1983. od strane Okružnog suda Okružnog suda u Libeku za ubistvo iz nehata i osuđena za nezakonito držanje vatrenog oružja na šest godina zatvora, ali je puštena nakon što je odslužila tri godine.

Dana 17. septembra 1996. Bahmajer je preminula u 46. godini od raka pankreasa u bolnici u Libeku. Sahranjena je u istom grobu kao i njena ćerka Ana na groblju u Libeku.

Foto: Ilustracija / pixabay

Ako ste propustili