Miting Kosovo je Srbija 2008.godine

Miting Kosovo je Srbija 2008.godine

Država: Srbija

Grad: Beograd

Godina: 2008.

Miting „Kosovo je Srbija“ je održan 21. februara 2008. godine u 17 časova ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu u znaku protesta protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Albanaca na Kosovu i Metohiji. Jedan od najbrojnih protesta koji su ikada održani u Beogradu prisustvovalo je nekoliko stotina hiljade građana.

Kosovski parlament je 17. februara doneo jednostranu odluku o proglašenju Deklaracije nezavisnosti Kosova od Srbije.

Miting je počeo u 17 časova kao miran protest ispred Doma Narodne skupštine gde su govorili Vojislav Koštunica, Tomislav Nikolić, Marko Milutinović, predstavnik studenata Univerziteta u Beogradu, Sandra Todorović, predstavnik studenata Univerziteta u Kragujevcu, predstavnik studenata Univerziteta u Prištini, Milorad Dodik, predsednik vlade Republike Srpske, Andrija Mandić, predsednik Srpske narodne stranke Crne Gore, Predrag Popović, predsednik Narodne stranke Crne Gore, Dejan Bodiroga, Novak Đoković, prof. Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, prof. Zdravko Vitošević, rektor Univerziteta u Prištini, Emir Kusturica, Nenad Jezdić, Ivana Žigon i Nataša Tapušković.

Predsednik Srbije Boris Tadić nije bio na mitingu, jer je bio u iznenadnoj poseti Rumuniji.

Nakon mitinga okupljeni građani krenuli su ka Hramu Svetom Savi da bi se nekoliko stotina demonstranta odvojilo od ostale mase i napalo ambasadu SAD, Hrvatske i Nemačke u Kneza Miloša ulici oko 18.20 časova. U neredima opljačkano je nekoliko radnji u Beogradu i zapaljena ambasada SAD. Na meti se našao i Mekdonalds na Slaviji koji je bio uništen i zapaljen. Demonstranti su demolirali kućicu ispred ambasade BiH u Krunskoj ulici, kamenovana je i ambasada Turske.

U 19 časova reagovala je policija i žandarmerija koja je suzavcima i vodenim topom pokušala da rastera demonstrante. Širom Beograda demolirane ili pljačkane su prodavnice, razni objekti, paljeni kontejneri, razbijane autobuske stanice i semafori…

Neredi su završeni u 22 časa.

U neredima jedna osoba je poginula prilikom paljenja Američke ambasade, povređeno je 200 osoba od kojih su 35 policajaca, 192 osobe su uhapšene.

Ako ste propustili