Mitićeva rupa u Beogradu

Mitićeva rupa u Beogradu javni je gradski park i nalazi se na teritoriji opštine Vračar. Osnovan 2000. godine,

Nalazi se na trgu Slavija i oivičen je ulicama Kralja Milana, Njegoševom, Kralja Milutina i Beogradskom ulicom.

Nazvana je Mitićeva rupa po Vladanu Mitiću, jednom od najbogatijih ljudi u Beogradu pre Drugog svetskog rata koji je kupio je zemljište na Slaviji kako bi izgradio najveću robnu kuću na Balkanu. Na prosturu koji je gospodin Mitić kupio nalazila se jedino kafana „Rudničanin“ koja je srušena kako bi se postavili temelji za izgradnju robne kuće ali izgradnju je prekinuo Drugi svetski rat, Nakon završetka rata komunistička vlast mu je konfiskovala celokupnu imovinu, a njega uhapsila.

Palnirane su razne izgradnje ali ništa nije realizovano do početka osamdesetih godina i dolaska za gradonačelnika Bogdana Bogdanovića. Mitićeva rupa je ostala rupa koja se u jednom delu koristila kao parking, a u drugom delu nastalo je vremenom neko naselje. Dolaskom gradonačelnika Bogdana Bogdanovića raseljeno je naselje i sagrađen je park koji je u sredini imao sunčevi sat 1985. godine.

Devedesetih godina 20. veka prostor parka kupila je Dafiment banka, koja je planirala da tu napravi šoping centar, pa je došlo do rušenja parka i sunčevog sata. Mitićeva rupa je opet postala rupa.

Ponovo je izgrađen park 2000. godine sa dečijim igralištem, a jula 2017. godine obnovljeno je dečje igralište, inoviran travnjak na oko 500 m², a sanirane su i okolne staze parka.

Dodaci

Ako ste propustili