Konda Bimbaša

Konda Bimbaša je bio učesnik Prvog srpskog ustanka.

Konda Bimbaša je po nekima izvorima rođen u nekom selu oko Janjine u Epiru, a po drugim izvorima na prostoru Albanije i Crne Gore. Po nacionalosti bio je Arbanas pravoslavne vere.

Poznat je bio kao plaćenik ( krdžalija) koji je pljačkao sve kako Turke tako i hrišćane, a kao takava ušao je u bandu Alije Gušanca po nagovoru nekih od pripadnika Gušanca sa titulom buljubaše.

Odigarao je glavnu ulogu prilikom osvajanja Sava-kapije 1806. godine kada su Karađorđevi ustanici krenuli u oslobađanje Beograda. Jedni izvori kažu da je bio obučen kao turski vojnik i da je na prevaru otvorio Sava-kapiju kako bi ušao Uzun-Mirko sa vojnicima u Beograd ali postoji i druga priča koja je smislenija.

Konda kao buljubaša kod Alije Gušanca je bio pod komandom nekih od turskih begova, pa je bio postavljen ili ti plaćen da čuva Sava-kapiju. Verovatno je došlo do dogovora Konde i nekih od ustanika ranije da kada dođe do napada on otvori kapiju Uzun-Mirku. U borbama za oslobođenje Beograda bio je teško ranjen na nekoliko mesta ali je uspeo da se oporavi tek nakon nekoliko godina. Godine 1811. upućen je u Užice gde se oženio Srpkinjom Jelom sa kojom je imao dva sina i dve ćerke.

Poginuo je u borbama za Loznicu 1813. godine.

Foto: Ilustracija / A.M

Ako ste propustili