Jelena Anžujska : Ko voli Boga, a mrzi brata -laže!

Jelena Anžujska ( 1236 – 1315) je bila supruga srpskog kralja Stefana Uroša I (vladao 1243 -1276) i majka kraljeva Dragutina i Milutina.

Foto:Wikipedia

Poreklo Jelene Anžujske prema nekim izvorima vodi iz Francuske iz Dinastije Valoa, da je u srodstvu sa Karlom I, kraljem Napulja i Sicilije, koji je u pismu iz 1273. naziva rođakom.

Jelena Anžujska udala se za kralja Stefana Uroša I 1250.godine, a godinu dana kasnije, 1951.godine, na svet je dovela Stefana Dragutina Nemanjić i 1953.godine Stefana Uroša Milutina Nemanjića.

Jedno vreme vladala je oblastima: Zeta, Trebinje, Plav i Poibarje, u periodu kada je država bila podeljena na tri dela i preostalim delovima su upravljali Dragutin i Milutin.

Kao i svi Nemanjići obnavljala je i gradila zadužbine uz pomoć muža ili sinova. Najpoznatija njena zadužbina je manastir Gradac (krajem XIII veka) gde je i sahranjena, kao i crkva svetog Nikole u Skadru gde je zamonašena. Obnavljala je veliki broj svetinja, među njima i manastir svetih Sergija i Vaha na obalama reke Bojane kod Skadra. Pomagala je obnovu i katoličkih zdanja u Kotoru, Baru, Ulcinju…

Dvor Jelene Anžujske nalazio se na samom rubu današnjeg Kosova i Metohije u mestu Brnjaci, na severnoj strani planine Mokra Gora, četiri kilometra uz Brnjačku reku (oblast gornji Ibar).

U dvoru se nalazila škola gde su siromašnije devojke, iz oblasti kojom je vladala, učila pravila ponašanja, pismenosti i muzičko obrazovanje. Kasnije im je nalazila dobrostojećeg izabranika. Prva ženska škola u tadašnjoj Srbiji.

Na dvoru pisane su knjige za manastire i crkve, izrađivana su odela za sveštenike i razne posude za crkvena i manastirska zdanja.

Jelena se zamonašila u crkvi sv. Nikole u Skadru gde je kao monahinja i umrla 8. februara 1314.

Prema predanju, bila je mudra pa je često svojoj deci davala savete:

„Čuvajte veru svoju, da bi pravde uvek bilo.“

“ Ko voli Boga , a mrzi brata taj laže.“

„Brat koji pomaže bratu jak je kao visoka i tvrda tvrđava.“

„Samcu je zlo u svemu i svuda.“

„Drvo nije samo lep zbog lišća svojeg, već zbog roda svojeg.“

„Danas vladaš ,a sutra stobom vladaju“

„Danas sudiš, a sutra ti sude.“

Ako ste propustili