Zatvoren ilegalni dom za stare na Avali

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su tokom redovnih kontrola Inspekcije socijalne zaštite u poslednjih nekoliko dana zatvorena još dva ilegalna doma za stare.

U saopštenju se navodi da je, pored doma u Zrenjaninu, u kojem je u nehumanim uslovima boravilo 12 korisnika, danas zatvoren i ilegalni dom na Avali.

Inspekcija socijalne zaštite izdala je danas osmu zabranu rada ilegalnom domu za stare u ovoj godini, od ukupno 118 zabrana ilegalnim domovima za stare.

Na žalost, ovaj dom je krenuo u proceduru licenciranja i zbog nekih nedostataka je zahtev odbijen, a njegov vlasnik nije išao u pravcu ispunjavanja uslova, već je započeo sa ilegalnim radom.

Ideja resornog ministarstva i Inspekcija socijalne zaštite nije da sprečava privatni sektor da pruža usluge smeštaja odraslim i starijim ljudima, ali je neophodno u potpunosti ispuniti uslove i standarde i ući u propisani kvalitet.

Načelnik Inspekcije socijalne zaštite Biljana Zekavica poručila je, prilikom zatvaranja doma na Avali, da je ideja da sve one koji ilegalno rade podstaknemo da uđu u legalne tokove i dostignu kvalitet koji garantuje zadovoljne korisnike.

Zekavica je naglasila da je proces licenciranja veoma važan i da je od 2013. godine do sada izdato 279 licenci pružaocima usluga.

To znači da mi sada imamo sigurno 279 kvalitetnih pružalaca usluga, od toga 149 licenciranih privatnih domova za stare, precizirala je ona.

Ako ste propustili