Inspekcija socijalne zaštite pronašla do sada 197 ilegalnih domova za stare

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Inspekcija socijalne zaštite pronašla do sada 197 ilegalnih domova za stare i zabranila im rad, dok je samo u maju otkriveno sedam takvih slučajeva.

Vulin se osvrnuo na poslednji takav slučaj, kada je u Zrenjaninu 12 starih i nemoćnih osoba pronađeno sakriveno i zatvoreno u podrumu.

On je podsetio na to da je na istoj adresi inspekcija rada zabranila rad ilegalnom domu 2015. i 2016. godine, i da je ovo treći put da se zabranjuje rad istom domu.

Svi zajedno, kao čitavo društvo, moramo da razumemo da su ilegalni domovi veliki problem i da bez odlučne reakcije celokupnog društva, a posebno tužilaštva i pravosuđa u celini, nećemo moći da se izborimo sa ovakvim zlom, podvukao je on.

Vulin je još jednom podsetio srodnike na to da njihove porodice i roditelji nisu zaslužili da budu ostavljeni u ilegalnim domovima za stare, dodavši da na sajtu resornog ministarstva postoji spisak licenciranih domova.

Prema njegovim rečima, ko nije na spisku licenciranih domova – nema pravo da pruža ovu uslugu i kao takav je ilegalan.

Ministar je rekao da će izmenom Zakona o socijalnoj zaštiti zahtevati znatno oštriju kaznenu politiku kada su u pitanju ilegalni domovi za stare, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ako ste propustili