Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je naša zemlja spremna za otvaranje pet novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, naglasivši važnost nastavka reformi u tom procesu, pre svega radi boljeg života naših građana.

Brnabić je, u izjavi za novinare u Mokrinu, gde je predsedavala osnivačkom sastanku Saveta za kreativne industrije, rekla da se razgovara sa partnerima iz Unije oko podrške da se što veći broj pregovaračkih poglavlja otvori.

Ona je najavila da će predlog reforme Ustava Srbije biti poslat Venecijanskoj komisiji do kraja marta ili početkom aprila, i da Ministarstvo pravde završava rad na tome.

Venecijanska komisija je savetodavno telo Saveta Evrope i daje mišljenja u vezi sa ustavima članica i drugim pravnim normama, pri čemu mišljenja te komisije formalno pravno nisu obavezujuća, ali se poštuju u državama članicama Saveta Evrope i EU.

Brnabić je rekla da će se ove godine raditi i na elektronskom pravosuđu i da je važno da postoji potpuna transparentnost u radu sudova.

E-pravosuđe će uticati i na to da se građani bolje osećaju kada imaju uvid u to kako radi naše pravosuđe, a svakako će uticati i na njegovu efikasnost, navela je premijerka.

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili