Prva poznata Srpkinja koja se fotografisala obnažena i to u inat Branislavu Nušiću

Velika srpska glumica koja prva poznata Srpkinja koja se fotografisala obnažena,prva žena koja je igrala ulogu Hamleta na ovim prostorima a umrla je zaboravljena, u bedi, u staračkom domu.

Оlga Ilić-Hristilić (Sоlun, 5. februar 1880. — Beоgrad, 17. januar 1945) je rođena u Solunu kao vanbračna ćerka Francuza Gastona Santa i majke Marije Gašparović. Detinjstovo je ,do sedme godine,provela u francuskom samostanu a kada joj je otac umro sa majkom dolazi u Niš. Majka joj je radila kao konobarica u hotelu „Evropa“ gde je i odigrala prvi put svoju predstavu glumeći muškarca u predstavi „Trnje i lovorike“. U kasnijoj karijeri pridružuje se pozorištu lutaka gde upoznaje svog muža Kostu Ilića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu prvi put nastupa 1898. godine. Zbog sukoba sa ostalim glumicama i glumcima o njoj je brujala,tadašnja,čaršija a i bilo je tu i dosta ljubomore od tadašnjih viđenih dama Beograd. Ljubomora je rasla svakim danom kako zbog njenog izgleda tako i zbog izuzetnog glasa koji je ispunjavao Skadarliju do poslednjeg mesta. Tada je snimila 25 ploča i bila ikona Skadarlijskih sevdalinki.

Dve godine kasnije napušta Narodno pozorište.

Obnažena fotografija Srpske glumice u centru Beograda

U njenoj autobiografiji ona kaže da kad je dоbila naslоvnu ulоgu u delu indijskоg klasika Кalidasa Šakuntala, tražila je da jоj оbezbede raskоšan kоstim za lik Indijke, ali je strоgi upravnik Branislav Nušić оdbiо taj izdatak. U istо vreme u izlоgu ugledne fоtоgrafske radnje u centru Beograda pоjavljuje se fоtоgrafija gоtоvо оbnažene Оlge Ilić u ulоzi Šakuntale, štо je u patrijarhalnоm Beоgradu bilо nezamislivо.

Međutim,postoji i druga verzija celog događaja a to je sukob između Olge i glumice Zorke Todorić. Zorka Todorić je bila zvezda Narodnog pozorišta a Olga tek je došla i svađe su bile ,gotovo,svakodnevne. Zorka je urgirala da se Olga otpusti a kada se to desilo Olga je otišla kod fotografa i tražila da je slika nagu. Fotografiju je uzela i odnela Zorki kako bi joj rekla da ona stari i da će ona kad tad doći na njeno mesto.

Nakon ovog incidenta o njoj je pričao Beograd i sigurno je zapamtio. Nastupala je u raznim pozorištima u Beogradu,Šapcu ,Bosni…

Olga se vraća u Niš 1911.godine i uradila je nešto po čemu bi trebalo da se pamti ali to je malo poznato. U Narodnom pozorištu u Nišu odigrala je jednu od najtežih muških uloga i to Hamleta. Ovo je pre nje samo uradila Sara Bernar.

Dve godine kasnije Branislav Nušić je zove da bude deo Narodnog pozorišta u Skoplju što ona prihvata. Kako je u to vreme besneo Drugi balkanski rat, bugarske vlasti angažovale su je za priredbe u korist srpske sirotinje.

Posle oslobođenja, srpske vlasti su ova Olgina nastupe protumačile kao služenje okupatoru. Uhapšena je i optužena za veleizdaju. Svi su joj se divili pa je zbog pritiska javnosti oslobođena svih optužbi i puštena. Vratila se u Narodno pozorište u Skoplju a u kasnijim godinama nastupala je širom Srbije.

Poslednju ulogu koju je tumačila je bio lik Lukrecije Bordžije u Nišu na 35.godina svoje karijere.

Olga svoje poslednje godine provodi u Beogradu, živeći u staračkom domu, u bedi i od milostinje onih koji je još nisu zaboravili. Umrla je 18. januara 1945. godine u šezdeset petoj godini.

Foto:Wikipedia

Izvor: Beogradske vesti/Wikipedia

Ako ste propustili