Neki lekovi mogu uticati na vaše pamćenje

Gubitak  pamćenja obično pripisujemo umoru,problemima koji nas svaki dan okružuju,starenju,mogućim bolestima ali uzroci mogu biti i lekovi koje konzumiramo. Pojedini lekovi loše utiču na nervne ćelije i oštećuju mozak što može dovesti i do gubitka pamćenja.

Antidepresivi –   pojedini lekovi iz ove grupe kao što su amitriptilin (Elavil), klomipramin (Anafranil)… mogu izazvati povremen gubitak pamćenja i probleme sa koncentracijom.

Hipnotici – pomažu da ako imate problema sa spavanjem ( eszopiklone-Lunesta, zaleplon-Sonata ,zolpidem-Ambien) ali mogu izazavati kratkoročne i dugoročne probleme sa pamćenjem.

Beta-blokatori – pomažu da se rad srca uspori i povišeni pritisak vrati u normalu, ali neki od sastojaka kao što su norepinefrin i epinefrin, mogu da dovedu do gubitka pamćenja ( atenolol-Tenormin, karvedilol-Coreg, metoprolol -Lopressor, Toprol…).

Takodje i još nekoliko grupa lekova mogu uticati kako na vaše pamćenje tako mogu stvoriti i druge dugoročne probleme a naveli smo samo neke.

Ono što je savet za sve a to je da ne uzimate na svoju ruku bilo koje lekove bez saveta lekara jer ono što trenutno mislite da vam pomaže može dugoročno ugroziti vaše zdravlje.

Ako ste propustili