Najmasovniji zločin pretrpeli su stanari u jednoj zgradu prilikom oslobađanja Beograda

Prilikom oslobađanja Beograda nacisti su bili odsečeni u komunikacijama, pa je zavladao veliki haos na ulicama prestonice. Vodila se gerilska borba na ulicama grada i oslobađala se ulica po ulica, zgrada po zgrada…

Nemci su upadali u stanove, pljačkali, ubijali stanovnike na koje bi naišli, a jedan od najmasovnijih zločina prilikom oslobađanja Beograda pretrpeli su stanari u jednoj zgradi centra Beograda.

Pripadnici NOVJ-a i Crvene armije pritisli su nemce na kod Palate „Albanije i Narodnog pozorišta gde su se vodile i jake borbe. Jedan deo nemaca bio je utvrđen u Palati „Albanije“ i Narodnom pozorištu, a dok su se povlačili ka Kalemegdanu, ili krili po okolnim zgradama, ubijali su stanovnike Beograda.

Malo je poznato, i nepostoji nikakva tabla na tom mestu, ali stanari u ulici Vase Čarapića broj 22 ubijeni su prilikom oslobođenja Beograda 18.oktobra 1944.godine.

Jedna grupa nacista ušla je u zgradu i primorala 21 stanara u podrum. U podrum sa stanarima sproveli su i ženu sa trogodišnjim detetom koja se sakrila tu prilikom borbi. Minirali su podrum i svi su poginuli.

U istoj zgradi nemci su sproveli u drugi deo podruma još devet ljudi ali sticajem okolnosti, kada je detonitrala mina koja je ubila sve u prvom podrumu, deo zgrade pao je na fitilj i sprečio detonaciju drugog podruma. Preživeli iz tog podruma uspeli su da se izvuku kroz prozorčić podruma.

Nemci u panici i u besu bacali su mine kroz prozore mnogih zgrada u samom centru Beograda. Zgrade oko Studentskog trga bile su skoro u potpunosti uništene.

Zgrada u Vase Čarapića 22 ostaće upamćena kao najmasovniji zločin prilikom oslobađanja Beograda gde je poginulo 23 osobe.

Foto:Ilustracija/Beogradske vesti

Ako ste propustili