Ko je Recy Taylor o kojoj je Opra Vinfri pričala?

Recy Taylor je bila crna žena iz Abbeville u Henri Counti, Alabama, SAD. Dana 3. septembra 1944. godine, ona je kidnapovana, napuštajući crkvu i silovali su je šest ljudi. Uprkos tome što su ljudi koji su priznali napad i silovanje nikada nije podignuta optužnica.

Recy Taylor je 3. septembra 1944. hodala kući od crkve, sa svojim prijateljicom Fannie Danielom i njenim sinom, kada se automobil zaustavio pored njih. U kolima su bili Herbert Lovett i još šest muškaraca, svi su naoružani.Herbert Lovett je izmislio da je Recy Taylor isekla nekog dečaka i prisilio je da uđe u kola.

Naterali su je da skine odeću,dok ih je ona molila da je puste kod njene porodice. Njeni napadači nisu slušali njene zahteve i naredio da se legne i da se „ponaša baš kao što radi sa svojim mužem ili će joj isecati prokleto grlo“.

Silovana je od strane šest muškaraca, uključujući Lovetta.

Prijateljica je odmah prijavila policiji kidnapovanje. Vozač kola i vlasnik je  rekao da  ju je „odveo do mesta“ i ako je imenovano još šest osoba ,za koje postoje i svedoci, policija ih nikada nije pozvala na razgovor već je vozač kažnjen sa 250 dolara kazne.

Crni zajednica Abbeville je bila besna na postupanje policije, a događaj je prijavljen National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) u Montgomeri, Alabama. NAACP je poslao svog najboljeg istražitelja i aktivistu protiv seksualnih napada na crne žene, Rosa Parks.

Dve velike porote,sve muškarci, i pored dokaza oslobodilo ih tužbe.

U 2011. godini, Predstavnički dom iz Alabame zvanično se izvinio u ime države „zbog neuspeha krivičnog gonjenja svojih napadača.“ Tailorovo silovanje i kasniji sudski predmeti bili su među prvim slučajevima nacionalnog protesta i aktivizma među afro-američkim zajednicama.

https://www.instagram.com/p/BdTaBQqgpbo/?hl=en&tagged=recytaylor

 

Izvor: Beogradske vesti,Wikipedia

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili