Đurić osudio poruke mržnje na školi u Ugljaru

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić najoštrije je osudio pokušaj zastrašivanja srpskog stanovništva u južnoj pokrajini ispisivanjem poruka mržnje na zgradi škole u Ugljaru, kod Kosova Polja.

Đurić je u izjavi za javnost istakao da malobrojno srpsko stanovništvo koje je, uprkos čestim pritiscima, ostalo da živi u Ugljaru, mora da nakon ovog incidenta dobije pojačanu zaštitu lokalne policije i međunarodnih bezbednosnih snaga.

Na taj način bi se, kako se navodi, provokatorima i nasilnicima uputila jasna poruka da na Kosovu i Metohiji šovinizam i pretnje terorizmom neće biti tolerisani.

On je naveo da u okruženju u kojem su se ne tako davno događali nacionalno motivisani fizički i oružani napadi na decu, nijedan incident ove vrste ne sme biti zataškan i zanemaren, a istražni organi i bezbednosna zajednica moraju utvrditi stepen ugroženosti Srba u Ugljaru.

Prema njegovim rečima, ne sme se dozvoliti da Kosovo i Metohija, nakon godina pregovora i stabilizacije bezbednosnih prilika, ponovo postane zona nestabilnosti, a Srbija će biti iskren partner u svim nastojanjima da ovakvi incidenti ostanu zauvek deo ružne prošlosti.

Srbija, međutim, neće stajati nemo i bespomoćno pred bilo kakvom erupcijom nasilja na Kosovu i Metohiji, ponovio je Đurić i upozorio sve one koji eventualno žele novu nestabilnost u južnoj pokrajini da dobro razmisle o posledicama.

Ako ste propustili