Cisterne sa vodom po Beogradu,saveti za vozače

Zbog izuzetno visokih dnevnih temperatura u Beogradu koje su najavljene i u narednim danima, na najprometnijim lokacijama u gradu od sutra do ponedeljka biće postavljen veći broj cisterni s vodom za piće. Cisterne obezbeđuju JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” i JKP „Gradska čistoća”, navodi se u saopštenju Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

Osim lokacija na kojima su i do sada bile postavljene (Trg Republike, Trg Slavija, Trg Nikole Pašića i Zeleni venac), dodatne cisterne će biti postavljene i u Novom Beogradu, na raskrsnici Milutina Milankovića i Ulice Ušće (preko puta TC Ušće), kod opštine Novi Beograd (kod taksi stanice), kao i kod Beogradskog sajma (pored autobuskog stajališta) i Glavne železničke stanice. Takođe, cisterne s vodom za piće će se nalazi i uz zdravstvene ustanove po planu koji dnevno pravi JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Apeluje se na sve sugrađane da savesnim i odgovornim odnosom, racionalno i namenski koriste vodu iz gradskog vodovoda. Na taj način biće omogućeno da svi Beograđani imaju dovoljno vode, kao i da se očuva sistem vodosnabdevanja.

Po preporuci Gradskog štaba za vanredne situacije, imajući na umu najavljene ekstremno visoke temperature, radovi na otvorenom će se obavljati po drugačijoj dinamici što podrazumeva preraspodelu posla i radnog vremena tako da će radnici iz prve smene dolaziti ranije na posao, a u periodu od 12 do 16 časova imati pauzu ili obavljati posao u svojoj bazi, sklonjeni od sunca. Radovi će se nastaviti u drugoj i trećoj smeni.

Savet vozačima je da, ukoliko kreću na duži put, tokom vožnje a naročito u periodu od 12 do 16 časova, prave češće pauze i da unose dovoljnu količinu tečnosti. Hronični bolesnici ne bi trebalo da bez preke potrebe izlaze napolje u najtoplijem delu dana i da unose dovoljnu količinu tečnosti, a sugrađani koji moraju da izlaze kada je najtoplije, trebalo bi da sa sobom ponesu flašicu vode.

Visoke temperature će prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda potrajati do ponedeljka sledeće nedelje, a od utorka se očekuje zahlađenje, dodaje se u saopštenju.

Next Post

Apeluje se na poslodavce i zaposlene da primenjuju preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu

Сре авг 2 , 2017
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević održao je danas sastanak sa direktorom Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marinom Furtula zbog najavljenih visokih temperatura tokom predstojećih dana. U razgovoru je zaključeno da se apeluje na poslodavce i zaposlene da primenjuju preventivne […]